Fotbalisté druholigové Líšně slavili sto let od založení klubu a k druhému přípravnému utkání před nadcházející sezónou si pozvali slavný Baník Ostrava. Ten skončil v uplynulém ročníku nejvyšší soutěže čtvrtý a zahraje si evropské poháry. Líšeň se však proti silnému soupeři vytáhla a dokázala s ním uhrát remízu 2:2. Sladkou tečkou pak byla výhra na penalty 5:3.

Skóre otevřeli hosté, kteří si pak dali vlastní gól

V tradičních modrých dresech hrající hosté se od úvodního hvizdu tlačili před Vajnerovu svatyni a hned ve 2. minutě se pokoušeli domácího gólmana natřikrát prostřelit, leč neuspěli. O čtvrt hodiny později však Rusnák nacentroval před líšeňskou bránu a Adideran hlavou zblízka otevřel skóre – 0:1. Po půlhodině hry protáhl Vajnera ostrou ranou z 25 metrů Šín. A o šest minut se gólu dočkali i domácí, když si Uchenna dal ukázkového vlastence – 1:1. A ve 40. minutě zneškodnil Vajner nohama tutovku Kubaly.

Ve druhé půli padly góly z penalt

Baník však šel proti Líšni, jejíž fotbalisté oblékli červené retro dresy, znovu do vedení hned po pauze, když Ewerton vyslal do vápna Prekopa, kterého domácí obrana zastavila faulem a sudí Dorušák ukázal na penaltový puntík. Pokutový kop s přehledem proměnil Ewerton. V 54. minutě obral šikovný Tauš jednoho z hostů v šestnáctce o míč a šel sám na Hrubého, který ho však vychytal. A chvíli nato domácí kopali penaltu a Aldin vyrovnal na 2:2. Čtyři minuty před koncem zatřásla břevnem Vajnerovy brány ostrá střela Buchty a vzápětí na druhé straně nastřelil střídající Kratochvíla tyč a symbolicky tak přípravné utkání uzavřel. Poté se ještě kopaly penalty, v nichž byli lepší líšeňští fotbalisté, kteří vyhráli 5:3.

Baník šel do duelu z plné zátěže

„Šli jsme do utkání z plné zátěže, nicméně první půle byla lepší než ta druhá. V té první jsme neproměnili spoustu šancí, ta druhá se mi moc nelíbila. Nové hráče zatím hodnotit nechci, bylo to jejich první utkání za Baník. V tom utkání šlo hlavně o to, aby hráči odehráli svých pětačtyřicet minut,“ zhodnotil duel trenér Baníku Pavel Hapal. Jeho syn Ondřej nastoupil v dresu Líšně v první půli. „Je to kvalitní soupeř, snaží se bránit a chodí do rychlých protiútoků. Udělali jsme jim tam nějaká okénka, takže se dvakrát prosadili a jejich výkon hodnotím velice pozitivně,“ uvedl ostravský lodivod.

Valachovič svěřence chválil

Jeho protějšek Milan Valachovič musel v první půli sestavu hodně omladit. „Včera proti Zlínu nám chybělo sedm zraněných hráčů, dnes šest. I proto musím kluky pochválit, protože to zvládli výborně a takové výsledky potěší,“ pochvaloval si líšeňský stratég. Jeho svěřenci v prvním přípravném utkání remizovali v sobotu s exligovým Zlínem 0:0.

Z dovolené se vrátí cenné posily a čeká se na doléčení tria zraněných borců

Valachovičovi se budou hned v pondělí hlásit z dovolené navrátilec Jan Silný a posila z Vyškova Pavol Illko a také Jokovič. „To jsou tři hráči, se kterými počítám do základu. A další tři zranění hráči by se měli brzy doléčit: Otrísal, Čermák a Mionič. A ještě budeme řešit Vaška Dudla a myslím, že už by to tak mělo nějak zůstat,“ řekl Valachovič. Ten prý není velkým zastáncem testování hráčů, které ubírá čas krátké letní přípravy na další soutěžní ročník. „Všichni hráči, kteří přišli, budou začleněni do sestavy,“ dodal trenér Líšně. Ta skončila v uplynulém ročníku druhé ligy desátá. Sezónu 2024/2025 pak zahájí už 20. července doma proti Zlínu, který sestoupil z první ligy.