Celková plocha vinic v České republice se od konce loňského roku opět snížila, a to o 352 hektarů na celkových 17.383 hektarů. To představuje zmenšení plochy o dvě procenta. Ještě výrazněji se snížila plocha nově osázených či obnovených vinic, která klesla o 61 procent na 107 hektarů vinic. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

„Jarní výsadba révy vinné, která zahrnuje výsadbu nových vinic a obnovu vinic je aktuálně provedena na ploše o rozloze 107 hektarů. Ve srovnání s předchozím rokem, kdy bylo na jaře vysázeno 276 hektarů vinic, došlo k poklesu o 169 hektarů,“ uvedla mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. Z dřívějších údajů ústavu je patrné, že nejvíce vinic je vysazováno právě na jaře. Loni bylo v druhé polovině roku vysazeno pouze 20 hektarů vinic.

Nejvíce vysazovanou odrůdou byl letos Tramín červený na 17,8 hektaru a Pálava na 9,6 hektaru

Z modrých odrůd to byla Frankovka na 5,4 hektaru a Merlot na 5,1 hektaru. Konečné údaje o výsadbě vinic za letošní rok ústav zveřejní začátkem příštího roku.

Jak vyplývá ze souhrnných údajů ÚKZÚZ z minulých let, plocha nové výsadby vinic v posledních letech v podstatě soustavně klesá

Jedinou výjimkou byl rok 2022. Stejně tak klesá i celková rozloha vinic v Česku, která ještě na konci roku 2019 dosahovala 18.189 hektarů, letos v červnu činila pouze 17.383 hektarů. Podobně se snižují i počty evidovaných pěstitelů révy vinné. V roce 2019 jich úřad evidoval 17.788, loni v prosinci to bylo 13.263 pěstitelů.

Už letos v březnu ÚKZÚZ informoval, že vinaři letos popáté v řadě nevyčerpají kvótu pro výsadbu nových vinic

Kvůli klesajícímu zájmu o sazenice révy vinné na začátku června oznámila ukončení produkce vlastních sazenic firma Vinofrukt z Dolních Dunajovic na Břeclavsku ze skupiny Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. „V dobách největší slávy jsme prodávali přes milion sazenic ročně, momentálně je to okolo 80.000 sazenic. Rozloha vinic u nás klesá, vinaři víc vinohradů vyklučí než vysadí,“ uvedl tehdy za skupinu David Šťastný. Důvodem je podle něj klesající spotřeba vína i nejistota okolo zavedení spotřební daně z tichého vína.