Brněnská Masarykova univerzita nabídla pomoc partnerským vysokým školám v Izraeli, na který v sobotu z Pásma Gazy zaútočili radikálové skupiny Hamás. Pomáhá také zhruba šesti desítkám Izraelců, kteří momentálně studují v Brně. Naopak v Izraeli je nejméně deset studentů a akademických pracovníků Masarykovy univerzity. Podle dostupných informací jsou v pořádku, oznámila škola v tiskové zprávě.

„Oslovil jsem osobním dopisem rektory a rektorky 12 izraelských institucí, se kterými nás pojí dlouhodobé přátelské vztahy, vyjádřil jim solidaritu a nabídl pomoc. Podobný projev účasti považuji za samozřejmost, neboť toto je brutální útok na naše společné hodnoty, který je v přímém rozporu s principy demokracie a jakéhokoliv civilizovaného soužití,“ uvedl rektor Martin Bareš.

„Emergency team našeho Centra zahraniční spolupráce kontaktoval všechny naše studenty i akademiky nacházející se v Izraeli hned v sobotu. Velkou úlevou bylo zjištění, že nikdo z nich nebyl evidován mezi oběťmi a ani mezi raněnými. Všem byla nabídnuta pomoc,“ sdělil prorektor pro internacionalizaci Petr Suchý.

Jednou z akademiček v Izraeli je Zuzana Vikarská, která je od poloviny září v Herzliji

„Sobotní probuzení nebylo příjemné. Paradoxně jsme se o vypuknutí války dozvěděli od evropských kamarádů, kteří nám psali, zda jsme v pořádku,“ uvedla Vikarská, která se chtěla na Reichmanově univerzitě věnovat tématu národní a ústavní identity, otázkám izraelské politiky a právního státu, včetně justiční reformy a protestů, které vyvolává. Pobyt měl trvat osm týdnů, ale nyní sama netuší, zda v Izraeli tak dlouho zůstane.

Nefunguje žádná oficiální krizová komunikace, v médiích se mluví o repatriačních letech

„Pečlivě sledujeme místní média a víme, jak se chovat, když zazní sirény – to se v Herzliji stalo zatím třikrát. S ambasádou jsme v kontaktu pouze neformálně. Bohužel ale nefunguje žádná oficiální krizová komunikace, v médiích se mluví o repatriačních letech, ale nikdo nás v této věci nekontaktoval. Nejdůležitější je, že jsme v pořádku a v rámci možností i v bezpečí,“ uvedla v pondělí Vikarská. Herzlija není cílem útoků. „Bezprostředně nám tedy snad nic nehrozí. Pokud však situace eskaluje, může se vše změnit. Je to nepředvídatelné,“ doplnila Vikarská.

Na Masarykově univerzitě aktuálně působí 61 izraelských studentek a studentů

Také jim se škola snaží podat pomocnou ruku, a to zejména prostřednictvím svého poradenského centra, které dlouhodobě zajišťuje i psychologickou pomoc. „Studenti a zaměstnanci, kteří by v souvislosti s aktuálním děním potřebovali psychologickou podporu, se mohou obrátit na e-mail psycholog@muni.cz, kde jim co nejdříve pomůžeme zprostředkovat psychologickou konzultaci v anglickém jazyce,“ upřesnil mluvčí univerzity Radim Sajbot.