Poslední únorový víkend rozvoní hrad Veveří moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší láhve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Desátý ročník slibuje doslova největší porci uzeného, zábavy a gastro zážitků v celé historii slavností. Zpravodajský portál BRŇAN o tom za organizátory informoval Pavel Pichler.
Kromě klasického uzeného masa se návštěvníci mohou těšit třeba i na klobásy, šunky a zabíjačkové delikatesy. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. „Slavnosti jsou živou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ uvedl Pichler.
Program je plánovaný i na centrum města Brna
„V rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show s Markétou Hrubešovou zase představí lahodné recepty z tradiční kuchyně,“ doplnil ředitel akce Michal Burian. Chybět samozřejmě nebudou stánky se svařákem nebo punčem.
„Opět jsme připravili i vinařský stan, kde bude více jak dvacítka vinařů nabízet k uzenému svá vína, takže si na své přijdou i ti, kdo dávají před pivem přednost raději vínu,“ popsal Burian.
Akce není jen pro dospělé, spousta zábavy je připravená i pro děti
Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Atmosféru při degustování bude dokreslovat cimbálová muzika a harmonikářka.
V ceně je podle organizátorů vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů, volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie