Stalo se Nedělní speciál Nedělní speciál: Gastroodpad může přispět k energetické soběstačnosti čistíren odpadních vod
Nedělní speciál: Gastroodpad může přispět k energetické soběstačnosti čistíren odpadních vod
Foto:
MENDELU
Růst cen energií vede čistírny odpadních vod k posilování své energetické soběstačnosti. Některé společnosti situaci řeší například vybudováním fotovoltaické elektrárny v blízkosti svých provozů. Alternativní způsob zisku energie aktuálně testují vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, kam míří dnešní Nedělní speciál. Odborníci se zaměřili na společnou fermentaci odpadních kalů a gastroodpadu, při které získávají bioplyn.
Složení odpadu z kuchyně se každý den mění
Jen v roce 2020 se v tuzemsku vyprodukovalo více než 970 tisíc tun gastroodpadu. Některé obce se odpad z jídelen a restaurací snaží kompostovat. Proces zpracování tohoto typu odpadu má ale svá specifika. „Složení gastroodpadu se každý den mění v závislosti na tom, jaké pokrmy zrovna restaurace uvaří. Jídlo také obsahuje bílkoviny a různá koření, které mohou proces fermentace výrazně ovlivnit,“ uvedl výzkumník Pavel Suchý z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky.
Zkombinovali gastroodpad s čistírenskými kaly
Vědci se proto rozhodli gastroodpad zkombinovat s čistírenskými kaly, které vznikají při čištění odpadní vody v množství několika set tisíc tun ročně. „Obsah látek v gastroodpadu je velice proměnlivý, je proto vhodné tento odpad využívat spíše v procesu kofermentace s jiným materiálem, který během zpracování udržuje stabilitu,“ popsal Suchý.
Získají více energie
Kombinaci s čistírenským kalem výzkumníci zvolili s ohledem na čistírny odpadních vod, které už teď kaly ke zvýšení energetické soběstačnosti využívají. Jejich spojení s gastroodpadem ale umožní získat více energie. „Odpad z restaurací je bohatý na lipidy a sacharidy, které jsou v procesu fermentace nejvhodnějším substrátem pro tvorbu bioplynu. Předpokládáme, že jeho přidáním k odpadním kalům dokážeme navýšit energetickou soběstačnost čistíren odpadních vod až na 70 až 80 procent,“ řekl výzkumník. Aktuálně přitom čistírny získávají z kalů zhruba polovinu potřebné energie.
Pozor na výskyt bakterií
Výhodou společné fermentace čistírenských kalů a gastroodpadu je také to, že pro jejich zpracování je potřeba mít speciální oprávnění. „V obou případech se jedná o práci s potenciálně infekčním biologickým odpadem. V odpadu se mohou vyskytovat třeba různé bakterie – například salmonela nebo Escherichia coli. Výhodou je, že čistírenské bioplynové stanice už toto speciální oprávnění a potřebné technologie mají,“ vysvětlil Suchý. Společné zpracování zbytků z restaurací a odpadních kalů by tak legislativně nemělo být problém.
Testují odpad z kuchyní v Brně
Aktuálně vědci spolupracují s firmou, která sváží odpad z restaurací a jídelen v Brně. „V laboratoři budeme testovat různé poměry odpadního kalu a gastroodpadu. Budeme zkoušet také různé teploty při procesu anaerobní fermentace, abychom zjistili, které podmínky jsou pro produkci bioplynu – konkrétně biometanu – nejvhodnější,“ řekl Suchý. Podle něj je zájem praxe o nové technologie v oblasti zpracování odpadů velký. Výsledky nového výzkumu budou vědci znát na konci letošního roku.
- Vydáno dne:
-
- ,
- Autor:
- Ondřej Požár
- Brňan (RED)
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Jihomoravský kraj schválil rozpočet pro rok 2026 s…
- Masarykova univerzita v Brně nově nabízí magisters…
- Nový vlakový jízdní řád přináší více spojů do Pols…
- Nová vyhláška o pyrotechnice silvestrovské ohňostr…
- Cats Brno se vrací do softballové Extraligy žen
- Na trati mezi Brnem a Přerovem bude od neděle pokr…
- Jeskyně Moravského krasu právě otevírají své nepří…
- Na jihu Moravy se dá o víkendu lyžovat jen na Břec…
- Policie začne prověřovat nesrovnalosti v počítání …
- MŽP: Prvních 35 tun nelegálního odpadu se z Brna z…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
