Každý rok se šlechtitelé rajčat snaží registrovat desítky nových odrůd. Letos vede Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ) 53 řízení o registraci odrůd tyčkových rajčat a další řízení o registraci devíti odrůd polních keříčkových rajčat. Jde o druh zeleniny, jejíž nové odrůdy se žadatelé snaží registrovat nejčastěji, řekla plodinová specialistka Lenka Lefnerová ze zkušební stanice v Brně-Chrlicích. Prim hrají malé „jednohubkové“ odrůdy.
Na několika hektarech tu pracovníci každé jaro vysévají ze zeleniny nejen rajčata, ale také cibuli setou, česnek, okurky salátovky a nakladačky, někdy cibuli sečku či pažitku. Pravidelně na okolních polích roste také pšenice, ječmen či kukuřice. Právě kukuřice jako jedna z globálně nejpěstovanějších plodin je rekordmanem v žádostech o registraci. Letos mají v Chrlicích v řízení žádosti o registraci téměř 300 odrůd. Stejně jako u pšenice a dalších globálně klíčových plodin se šlechtitelé snaží přicházet s takovými, které budou mít dobrý výnos i v době měnícího se klimatu a tedy i podmínek pro pěstování.
Zájemce, který chce novou odrůdu registrovat, musí dodat osivo a počkat dva roky, zda pracovníci ÚKZUZ podle předem nastavených parametrů uznají, že je odrůda skutečně nová a liší se od těch již existujících a popsaných
„Každou odrůdu zeleniny musíme pěstovat dva po sobě jdoucí roky, abychom ji mohli dokonale popsat. K tomu máme polní deníky, do kterých zaznamenáváme hodnocení jednotlivých znaků,“ uvedla Lefnerová. Jde o barvy, tvary či velikosti. „Ale děláme i zkoušky skladovatelnosti, tedy toho, jak zelenina přečká měsíce skladování v řízených podmínkách, což se týká cibule a česneku,“ řekla vedoucí stanice Blanka Kremláčková. U obilí se dělají ještě fytopokusy. „Tedy nakolik jsou odrůdy odolné proti houbovým chorobám a rzím. A u kukuřice, tak jako u ostatních polních plodin, děláme zkoušku užitné hodnoty,“ řekla Kremláčková. Díky tomu pak pěstitel ví, jakou hodnotu má kukuřice jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Díky každoročnímu zájmu o registrace nových odrůd mohou zdejší zaměstnanci pozorovat i trendy
Jedním z nich je u rajčat zřetelný příklon k malým cherry rajčatům či koktejlovým rajčatům. Jednak jsou sladší a jednak je lze jíst jako jednohubky, což zákazníci oceňují. „Také se čím dál víc prosazují malé svačinkové salátové okurky, ty dřív tolik nebývaly,“ řekla Lefnerová. Nové odrůdy šlechtitelé zkoušejí vyšlechtit nejen proto, aby více vyhovovaly zákazníkovi, ale také kvůli tomu, aby dávaly větší výnos a byly odolnější vůči škůdcům a chorobám.
Zatímco v dřívějších letech byla většina žádostí o registraci odrůd zeleninových druhů od českých pěstitelů, v posledních letech přibývá čím dál více těch zahraničních
Stačí totiž odrůdu registrovat v jedné ze zemí Evropské unie a pak už ji lze množit a pěstovat v celé EU. „Hodně se asi při výběru řídí tím, kde jsou zkoušky levnější. A u nás máme velmi dobrý poměr ceny a kvality,“ míní Lefnerová.
ÚKZUZ má i další stanice, kde se zkoušejí pro registraci odrůdy jiných druhů zeleniny či ovoce. Například v Dobřichovicích u Prahy, v Lysicích na Blanensku či u Znojma.