Dnešní Nedělní speciál míří tentokrát na výletní tipy k sakrálním památkám, poutním místům a turistickým cílům (nejen) na jižní Moravě. Desítky míst nabízejí bohatou historii, poutavou architekturu, panoramatické výhledy nebo prostor pro ztišení. Zve je tam nejen v létě portál cirkevnituristika.cz. Brněnská diecéze na něm kromě sakrálních klenotů představuje třeba i klášterní gastro-tipy a kulturní lákadla. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informovala mluvčí brněnského biskupství Anežka Benešová.

Portál zve i na skoro zapomenutá místa

Ubytovat se v klášteře, spřátelit se s řádovými sestrami, nakouknout do historické knihovny nebo se podívat na místo, které sloužilo jako kulisa k natáčení známého filmu nebo pohádky. Zmíněný web nabízí podle Benešové alternativy k tradičním výletnickým cílům a zve na proslulá nebo i skoro zapomenutá místa, a k památkám, které z křesťanské víry vychází nebo jí stále aktivně žijí. Projekt, který koordinuje Biskupství brněnské, nabízí prázdninové tipy napříč republikou, a snaží se představit duchovní i lidský rozměr křesťanské tradice.

Kostely a kaple nejsou relikty minulosti

„Kostely nebo kaple nejsou relikty minulosti, ve kterých se věřící schází jenom tak ze zvyku. Jsou to často místa, která tepou životem tamního společenství, a věřím, že mají co nabídnout i širší veřejnosti. Zájem o sakrální památky si každoročně uvědomujeme při Noci kostelů. Nechceme ale, aby zůstalo jen u jednoho dne, takže v rámci církevní turistiky zveme k bližšímu prozkoumání toho, co může křesťanská tradice nabídnout,“ vysvětlil brněnský biskup Pavel Konzbul.

Předklášteří nabízí klášterní kavárnu i pivovar

K nejznámějším lákadlům církevní turistiky na jižní Moravě patří klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie a areál ženského cisterciáckého kláštera Porta coeli v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku. Poutní tradice je tu spjatá se sv. Anežkou Českou a její matkou Konstancií, která klášter ve 13. století pomáhala založit. Komplex nabízí klášterní kavárnu, a dokonce i řemeslný pivovar, který už pátým rokem zve na degustace nebo speciální exkurze s možností ochutnat pivo v různých fázích výroby.

V Dolních Kounicích se natáčely pohádky

Podobným názvem, ale výrazně jinými kulisami se pyšní bývalý klášter premonstrátek v Dolních Kounicích – Rosa coeli. Působivá gotická stavba inspirovala v minulosti řadu filmových tvůrců – natáčela se tu třeba pohádka O statečném kováři, zavítaly sem i pořady Dobré ráno, Toulavá kamera, Příběh zahrad nebo oblíbené Četnické humoresky. Návštěvní doba v červenci a srpnu je od pondělí do pátku 10:00-18:00, plné vstupné činí 100 korun.

Nesvačilka nabídne neotřelé pohledy

Naopak neokoukané pohledy nabídne letos v květnu vysvěcená kaple Panny Marie Bolestné v Nesvačilce na Brněnsku. Novostavba z dřeva a kamene vznikala v obci posledních 10 let, tamní farníci o ní ale snili víc než jedno století. Současná stavba by nestála bez velké podpory farníků a nadšení sponzorů napříč celou republikou – architektonicky ceněná kaple tak kromě titulu Dřevostavba roku 2017 nese dál i řadu osobních a poutavých příběhů.

Pramen v Hlubokých Mašůvkách se považuje za léčivý

Poutní kostel Navštívení Panny Marie v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku spojuje s malebným okolím i síť legend, pověstí, anebo možná i střípků pravdy. V jeho blízkosti, v údolí potoka Svatoňovce, vytéká pramen, který mnozí poutníci považují za léčivý – první doložené uzdravení pochází z doby před třicetiletou válkou. Postupně se pak z Mašůvek díky pramenu stalo známé poutní místo, a dokonce malé lázně. Ubytování v okolí je možné domluvit třeba na faře svatého Jiljí v Lukově u Znojma.