Brněnští radní budou ve středu jednat o situaci v Úrazové nemocnici Brno a Nemocnici Milosrdných bratří, které město zřizuje. Důvodem je nespokojenost lékařů z chirurgického oddělení se stávajícím vedením pod ředitelem Pavlem Pilerem. Vyjádřili ji v otevřeném dopise adresovaném svému zřizovateli. S jeho zněním vedení nemocnic nesouhlasí, řekla dnes mluvčí obou nemocnic Andrea Šromová. Zastupitelka pro zdravotnictví Dagmar Seidlová (TOP 09) uvedla, že situaci vnímá jako „velmi závažnou“.

Lékaři chirurgie z Úrazovky v dopise, jenž má ČTK k dispozici, uvedli, že naráží na neprofesionální přístup vedení či porušování práv plynoucích z uzavřených pracovních smluv, kolektivních smluv a dohod. „Nyní je na chirurgickém oddělení 14 lékařů, kdy plný (původní) stav, schopný zajistit kvalitní fungování a rozpis služeb bez přetěžování sloužících lékařů, je 20. Další lékaři jsou připraveni z nemocnice odejít v případě, že se nebude v reálném čase situace adekvátně řešit,“ napsali.

S ohledem na to, že se dosud s vedením nemocnice nedohodli, se lékaři rozhodli od října vypovědět další přesčasové hodiny. „Znamená to, že od 1. října fakticky nebude možné provozovat chirurgickou pohotovost, která je přímo návazná na řadu dalších oborů,“ dodali.

Podle Šromové nemocnice situaci řeší. Ujistila, že nehrozí omezení akutní péče. Dále situaci s odvoláním se na středeční jednání nechtěla komentovat.

Lékaři požadovali schůzku se zástupci města co nejdříve. Naplánovaná je na středu po zasedání rady

„S ohledem na dovolené to byl nejbližší termín, sejde se celá rada, včetně mě jakožto zastupitelku pro zdravotnictví, pan ředitel Piler, zástupci lékařů z Úrazovky i pan primář z Nemocnice Milosrdných bratří, kde se děje něco podobného. Musíme se tím zabývat a vyslechnout si všechny účastníky. Od pana ředitele samozřejmě očekávám argumentaci, protože pokud v řádu měsíců odejde několik lékařů, jsou přetížení, tak to vedení nemocnice musí řešit,“ sdělila Seidlová.