Na zisk z kryptoměn nalákali podvodníci seniora z Brněnska a připravili ho postupně o devět milionů korun. Informoval o tom na webu policie její mluvčí Bohumil Malášek s tím, že případ není v posledních dnech na jižní Moravě ojedinělý, přestože policisté před tímto typem kriminality neustále varují. Další tři starší lidé totiž přišli o stovky tisíc korun.

Investice měly slibný start

Investování do kryptoměn mělo na konci dubna pro důchodce z Brněnska velmi slibný start. „Poškozený reagoval na internetový inzerát, vešel do kontaktu s bankéřem investiční společnosti a poslal šestitisícový poplatek. Po velmi krátké době přistál na jeho účtu čtyřtisícový zisk,“ uvedl Malášek.

Na konta podvodníků putovaly statisícové částky

Úspěch seniora povzbudil, proto podle mluvčího postupně začal v součinnosti s bankéřem investovat vyšší a vyšší částky. „Expert firmy dokonce souhlasil s možným vyplacením získaných peněz. Pro úspěšný převod bylo ale nutné zaplatit poplatek. Když jej poškozený uhradil, pracovník společnosti zjistil, že částka je nedostatečná. To už na různá konta podvodníků putovaly statisícové částky,“ upřesnil mluvčí.

Během hodiny jim poslal pět milionů korun

Na konci srpna reagoval důvěřivec na obrovský stresující tlak podvodníků, kteří operovali možnými nemalými ztrátami. „Během jediné hodiny v domnění, že zachraňuje své peníze, odeslal na určená konta více než pět miliónů korun. Na další požadavek už nedokázal poškozený reagovat,“ řekl Malášek. Když podvodníci důchodce nutili ke sjednání půjčky u nebankovních společností, pochopil, že ho podvedli. „Jeho ztráta se ale přiblížila devíti miliónům korun,“ dodal mluvčí policie.

Další důvěřivci z regionu přišli o statisíce

Podle Maláška to však v poslední době nebyl jediný případ. Čtyřměsíční obchodování s kryptoměnami přineslo šedesátileté ženě z Brněnska ztrátu více než tři sta tisíc korun. „Podobně investovala seniorka z Vyškovska. Ta během pěti dnů poslala na konta podvodníků skoro dvě stě tisíc korun. A skoro stejný scénář se odehrál i na Znojemsku. Tam skončilo dvouměsíční obchodování ženy středního věku ztrátou více než sto padesát tisíc korun,“ vypočítal Malášek.