Vodohospodáři nechají bezpečnostním přelivem přetéct Brněnskou přehradu, pod přehradou očekávají zvýšený, ale neškodný průtok. Svratka by se neměla rozlít do zastavěných částí, uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Tento krok zvolili, neboť nechtějí do toku pod přehradou nechtěně vypouštět spadané kmeny, větve a další věci, které do přehrady přinesla velká voda a které by tok ucpávaly.

Přítok do přehrady slábne

Brněnská přehrada je nyní téměř plná, stále do ní ale přitéká více vody, než z ní vodohospodáři upouštějí. „Přítok ale slábne. V okamžiku, kdy nádrž naplníme, začne se zvyšovat odtok přes bezpečnostní přeliv,“ uvedl mluvčí.

Přeliv očekávali po půlnoci

Situace na Brněnské přehradě se podle něj vyvíjí dobře. Do nádrže v pondělí odpoledne přitékalo asi 83 metrů krychlových vody za sekundu, ráno to bylo asi 90 metrů krychlových za sekundu. Z přehrady odtéká zhruba 60 metrů krychlových vody za sekundu. „Přítok slábne, ale už pomaleji, začalo pršet. Podle aktuálních propočtů by odtok přes bezpečnostní přeliv měl nastat někdy po půlnoci,“ upřesnil Chmelař. Původně se očekávalo, že přehrada by přelivem mohla začít přetékat dnes odpoledne či večer. Podle Chmelaře stále platí, že půjde o neškodný průtok a voda by se neměla rozlévat do zastavěné části.

Neškodný průtok je až do hranice 120 metrů krychlových za vteřinu

Vodohospodáři už nyní vypouštějí maximum ze spodní části hráze, podle Chmelaře by mohli manipulovat ještě s hrazeným přelivem. To by ale podle něj neslo riziko, že by se do toku pod přehradou dostalo naplavené dřevo. Když voda poteče přes bezpečnostní přeliv, stát by se to nemělo. „A dřeva v nádrži nyní bude poměrně dost,“ doplnil Chmelař.

Odstraňovali z hladiny naplavené stromy a další odpad

Napadané kmeny a různé překážky v pondělí z hladiny přehrady vyprošťovali hasiči a další záchranné složky. Na sociální síti X kolem poledne uvedli, že zatím odstranili asi 20 kusů stromů.

Překážky z koryta vyloví bagry a další technika

Situaci pod přehradou mohou podle Chmelaře zkomplikovat právě spadané stromy a větve, které mohou jít korytem. „Nicméně na to jsme připraveni a na těch krizových místech jsou připraveny bagry a další technika,“ řekl mluvčí.