Hladina řeky Svitavy klesla dnes odpoledne v Bílovicích nad Svitavou i na průtoku Brnem pod úroveň třetího povodňového stupně. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Předpověď počítá s dalším poklesem, pod úroveň druhého povodňového stupně by se řeka v Bílovicích a tedy i v Brně měla dostat v úterý v podvečer.

Hladina Svitavy v Bílovicích dostoupila vrcholu v neděli odpoledne, kdy stoupla na 416 centimetrů, řekou protékalo 101 metrů krychlových vody za sekundu. Pod třetí povodňový stupeň, tedy 350 centimetrů, klesla řeka dnes ve 13:40 a klesala přibližně o šest centimetrů za hodinu. Snížil se i průtok, a to přibližně na 63 metrů krychlových za sekundu.

„Svratka zůstává nadále rovněž na 2. stupni povodňové aktivity. Přehrada se podle předpokladů naplní dnes večer, jde tedy o příznivější vývoj, než se čekalo, mělo k tomu dojít už dnes dopoledne,“ uvedla v tiskové zprávě Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Na Svratce i brněnské přehradě dnes celý den stavební firma spolu se strážníky, policisty, hasiči i zaměstnanci Povodí Moravy odstraňuje naplavené dřevo, aby při případném upouštění přehrady nepůsobilo problémy dále po proudu.