Obce a brněnské městské části, kterými protéká řeka Svitava, řeší, jak naložit s protipovodňovými pytli s pískem. Na většině míst má začít odstraňování dnes, protože hladina Svitavy už klesá. Starostové občanům doporučují využít pytle pro vlastní potřebu, případně je mohou donést na speciálně určená sběrná místa. Nevyužité pytle zřejmě skončí v odpadu, vyplývá z odpovědí starostů pro ČTK.

S odstraňováním dnes začnou například v brněnských Židenicích. „Občané si pytle mohou ponechat. Registrujeme zájem některých spolků pytle použít. My je uskladňovat nebudeme a kupujeme do zásoby 1000 nových,“ řekl starosta Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

V Bílovicích nad Svitavou hasiči postupně společně s dobrovolníky pytle odváží na jedno místo. „Primárně je odvážíme z našich exponovaných míst. Od občanů zatím ne, ale když budou chtít, tak jsme k dispozici,“ řekl starosta Bílovic nad Svitavou Miroslav Boháček (Nový směr). Obec poté pytle zlikviduje jako běžný odpad. „Ve hře je také možnost, že by si hasiči vzali pytle na uskladnění. O tom se zatím jedná,“ řekl starosta městské části Brno-sever Martin Maleček (Hnutí SOL).

Starostka Maloměřic a Obřany Ludmila Kutálková (PRO Maloměřice a Obřany) doporučuje občanům také využít písek pro vlastní potřebu. „Případně mohou pytle dovézt do Slaměníkovy ulice. Spoléháme na zodpovědnost občanů, že nenechají pytle povalovat na chodnících nebo ve veřejném prostoru,“ doplnila Kutálková. Také zástupci městské části Brno-střed oznámili na svém webu zřízení odběrového místa ve Václavské ulici, které začne fungovat příští týden. Své občany vyzvali, aby s pytli nezatěžovali hasiče a pytle jim nedováželi.