Historické topografické pohledy na Brno vystaví od čtvrtka městské muzeum na Špilberku. Muzeum vybíralo ze své sbírky vedut, tedy uměleckých topografických vyobrazení města. Zachycují proměny Brna během staletí. Součástí výstavy Brno nostalgické jsou také moderní interaktivní prvky nebo srovnávací fotografie. Začíná ve čtvrtek, potrvá do 30. března příštího roku, uvedla mluvčí muzea Barbora Kachlířová.

Lákadlem jsou díla Franze Richtera

Jedním z hlavních lákadel jsou díla brněnského malíře Franze Richtera z první poloviny 19. století, který svými kresbami a litografiemi dokumentoval nejen tehdejší architekturu, ale i významné události z historie města, například příjezd prvního vlaku z Vídně do Brna v roce 1839.

Zachytil proměňující se tvář města

„Richterova tvorba je fascinující v tom, jak detailně a s osobitým citem zachycuje proměňující se tvář města,“ uvedl kurátor Jindřich Chatrný. K vidění bude také nejstarší známé vyobrazení města z roku 1593 od Jana Willenberga.

Výstava propojuje minulost s přítomností

„Výstava propojuje minulost s přítomností a nabízí nejen historický vhled, ale i moderní, vizuálně atraktivní zpracování. Věříme, že tato kombinace přinese nový zážitek z poznávání města,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel muzea Zbyněk Šolc.

Návštěvníci porovnají veduty se současnými snímky

K dispozici je také fotografická dokumentace srovnávající historické veduty se současným stavem vybraných míst. Veduty doprovází modely města, dobová móda a další artefakty evokující život v Brně v minulosti. Sbírka vedut v brněnském muzeu vznikla už na začátku 20. století a dnes zahrnuje tisícovku grafik, kreseb a maleb nejen s motivy Brna, ale i dalších světových měst.