Rok od zahájení stavby multifunkční haly v Brně za téměř šest miliard korun nyní dělníci budují inženýrské sítě a betonují obvodové stěny. Montují také prefabrikované konstrukce včetně tribunových nosníků a stěnových panelů. Město již sehnalo hlavního manažera, sdělila Zdeňka Obalilová z tiskového oddělení magistrátu. Hala Arena Brno je největším strategickým projektem města, má pojmout 13.000 diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí.

Město postupně nabíralo zaměstnance do své společnosti Arena Brno, která bude mít provoz haly na starost. Nyní má 15 zaměstnanců a hlavního manažera, jenž bude zodpovědný za programovou část. „Ohledně akcí jednáme s významnými promotéry pro kulturu i sport. Zatím jsou pevně daná mistrovství ve volejbale a házené. Další konkrétní akce zveřejníme v příštím roce,“ uvedla Obalilová.

Souběžně pokračuje i výběr poskytovatele gastronomických služeb, s nímž město plánuje uzavřít koncesi

Magistrát evidoval několik uchazečů, s kterými jednal o podmínkách spolupráce. „Koncesní řízení na dodavatele gastronomických služeb stále pokračuje a nyní je ve finální části,“ dodala Obalilová. Předpokládaná doba koncese je deset let s možností prodloužení o dalších pět let. Její hodnota je téměř 1,6 miliardy korun. Jde o částku, kterou podle předpokladu může dodavatel inkasovat za své služby, zejména od návštěvníků arény. Výpočet uvažuje o 70 až 100 akcích ročně, avšak se zohledněním jejich pozvolného nárůstu.

Zhotovitelem haly je Hochtief CZ. Výstavba vyjde na čtyři miliardy korun, pozemky stály více než 152 milionů korun a přibližně 237 milionů korun stojí projekční práce, správce stavby a autorský dozor

Město dále počítá s náklady zhruba 470 milionů korun na vnitřní vybavení a udělalo si také rezervu ve výši 897 milionů. Na stavbu přispěla 300 miliony korun Národní sportovní agentura, 200 miliony Jihomoravský kraj a 1,95 miliardy korun pokryje úvěr od České spořitelny. Zbytek doplatí město ze svého rozpočtu. Hotovo má být v roce 2026.