Zvenku nenápadný atriový domek na konci ulice v Zákoutí v Žabovřeskách se dá bez nadsázky označit jako „Gesamtkunstwerk“ pozdní moderny. Architektka Růžena Žertová ho navrhla, svépomocí postavila, a dokonce i zařídila vlastním autorským nábytkem. Tak popisuje unikátní stavbu Brněnský architektonický manuál. Už tuto neděli se stavba otevře veřejnosti a bude tak umožněna prohlídka domu se Šárkou Svobodovou.

Tuto výjimečnou akci pořádá Dům umění v rámci BAM a Fórum 4AM, a to hned ve dvou časových termínech, v 15:00 a 17:00. „Osobně takovéto akce v naší městské části velmi vítám. Sám jsem měl tu možnost vilu navštívit a byl jsem doslova ohromen její dispozicí. Kladu si i otázku, zda stavba podobné architektonické hodnoty v Brně vůbec je a i z toho důvodu si myslím, že by měla sloužit dál jako památka na československou poválečnou architekturu,“ uvedl starosta Žabovřesk Filip Leder (KDU-ČSL).

Ke stavbě domu na nevelkém zanedbaném pozemku na konci ulice Zákoutí v Brně-Žabovřeskách, který sloužil stavebníkům blízkých řadových domů k vývozu stavebního odpadu, dovedla Růženu Žertovou nutnost vyřešit palčivou otázku vlastního bydlení. V druhé polovině sedmdesátých let minulého století totiž s manželem Igorem Svobodou obdrželi výpověď z půdního bytu ve Dvořákově ulici.

Rozhodujícími východisky pro návrh domu se architektce stala omezená velikost pozemku a předpoklad, že stavba bude sloužit pouze bezdětnému páru

Žertová navrhla přízemní stavbu s půdorysem ve tvaru L a plochou střechou. Část parcely, vymezené kolmými křídly domu, pojala jako atrium a uzavřela ji zděným plotem.

Dokonalého řešení dosáhla rovněž v interiéru – korkové podlahy, dřevěné podbití stropu a koberce krémové barvy doplnila bílými vápennými omítkami, obklady i dlažbou koupelen. Také nábytek a bytové doplňky navrhla a zhotovila sama architektka. „Kromě toho jsou ve vile k vidění i hliníková svítidla, které architektka sama navrhla. Jsou nadčasová a dovedu si je představit i v interiéru v dnešní době,“ doplnil Leder.

Růžena Žertová (1932–2019) je jednou z nejviditelnějších československých poválečných architektek a designérek

Zasloužené pozornosti se jí ale dostalo až v posledních letech života, kdy jí a jejímu dílu byla věnována monografická publikace a získala řadu ocenění za celoživotní profesní přínos. Mezi její nejznámější stavby patří obchodní dům Prior v Pardubicích, Prior v Košicích a obchodní dům LABE v Ústí nad Labem, v Brně je to právě atriový dům v Žabovřeskách, dokončený v roce 1982. Růžena Žertová zde bydlela až do roku 2019 a dům se až dodnes dochoval téměř v nezměněné podobě.

Vstupenky zakoupíte v síti smsticket: neděle 22. září v 15 hod, neděle 22. září v 17 hod, vstupné 150 Kč, sraz před domem na adrese Zákoutí 3038/2, Žabovřesky.