Obnova poničeného majetku Povodí Moravy po předchozích povodních potrvá léta, řekl ředitel pro správu Povodí Moravy Antonín Tůma. Škody ještě nejsou přesně vyčísleny, voda všude ještě neopadla. Podle Tůmy ale stále trvá prvotní odhad škod, půjdou podle něj do stamilionů.

Náprava škod si vyžádá kvalitní projekty

„Voda všude ještě neklesla, škody budou stovky milionů. Nyní se to mapuje, vyčísluje, zaměřuje, chystají se podklady pro projekty k obnově. A to nejen říční sítě, ale i hrázových systémů,“ uvedl Tůma. Řekl, že aby dali vodohospodáři koryta do původního stavu, bude otázka týdnů, měsíců. „Ale aby se obnovily všechny stavby, všechny jezy, hráze, to je otázka několika let. Škody jsou veliké, vyžaduje to udělat kvalitní projekty,“ uvedl Tůma.

Prioritou vodohospodářů jsou Jesenicko a Šumpersko

Vodohospodáři podle něj nyní dělají na rozbitém a poškozeném majetku provizorní zabezpečení, aby koryta byla znovu schopna snést větší vodu. Nejnutnější místa budou podle Tůmy sanovat hned. „Nyní je to otázka Jesenicka, Šumperska, tam je to priorita číslo jedna. Musíme všude dostat koryta do původní polohy tak, aby na to mohly navázat všechny ostatní stavby. Máme tam na to dostatek mechanizace, je tam několik desítek strojů, bagry, buldozery,“ uvedl ředitel.

Škody se předpokládají v desítkách miliard korun

S následky rozsáhlých a ničivých záplav po vytrvalém dešti se potýkají zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje. Voda ze záplav se rozlila do řady měst a poničila desítky domů tak, že se budou muset zbourat. Škody se předpokládají v desítkách miliard korun.