Potřebnou opravu včetně obnovy hodnotných architektonických prvků podstoupila základní škola v Rašínově ulici v centru moravské metropole. Stavební úpravy historicky cenné budovy z konce 19. století měla na starost radnice Brno-střed. Stavbaři a řemeslníci práce dokončili ještě před začátkem školního roku, sdělil zpravodajskému portálu BRŇAN mluvčí Brna-středu Michal Šťastný.

Škola vznikla v roce 1889

Nárožní budova mezi Rašínovou a Jakubskou ulicí vznikla v roce 1889 a fungovala jako Německá dívčí měšťanská škola princezny Štěpánky. K vzdělávacím účelům sloužil objekt, který nese motivy vrcholné italské renesance, po celou dobu. V posledních několika letech využívají stavbu žáci prvního stupně Základní a mateřské školy Husova, kteří se po prázdninách učí v novém prostředí.

Opravili fasádu, římsy, erby i vstup do školy

Technický stav budovy označil místostarosta městské části Martin Vrubel (KDU-ČSL) za velmi špatný, na některých místech se odlupovala fasáda. „Bylo proto nezbytné přistoupit k rozsáhlé opravě, jež se dotkla několika částí objektu. Opravená je fasáda, římsy nebo původní erby ve štítu budovy, které jsou jinak veřejnosti při běžném pohledu z ulice skryté. Úprav doznala rovněž střecha, okna nebo vstup do školy, u nějž byly současně odborně repasovány historické dveře,“ vypočítal Vrubel, do jehož gesce spadá oblast školství.

Opravy konzultovali s památkáři

Někdejší dívčí měšťanskou školu navštěvuje v současné době téměř 200 dětí. Nachází se v historickém jádru Brna a spadá pod památkovou ochranu. Veškeré kroky proto radnice koordinovala s Národním památkovým ústavem. „Víme, že stav námi spravovaných škol je pro občany vizitkou naší práce na radnici. Tentokrát byla oprava školy v Rašínově ulici důležitější a současně náročnější, protože se nachází v historickém jádru města. Jsem rád, že se i v souladu s nároky na zachování historického rázu oprava podařila,“ řekl starosta Brna-středu Vojtěch Mencl (ODS).

Stavební práce trvaly rok a čtvrt a přišly na 15 milionů korun

Stavební práce trvaly celkem patnáct měsíců a zhotovila je společnost Hrušecká stavební. Náklady činily 15 milionů korun. Peníze na investici poskytl magistrát. „Město Brno každoročně poskytuje ze svého rozpočtu městským částem okolo 200 milionů korun na opravy a údržbu základních či mateřských škol. V tomto případě se jedná o mimořádně zdařilou a vkusnou opravu, která zachovává charakter i historii budovy,“ uvedla městská radní pro školství Irena Matonohová (STAN).

Chtějí se ještě pustit do rekonstrukce tělocvičny a sociálního zázemí

Nynější opravou práce na zvelebování školy v Rašínově ulici nekončí. Městská část plánuje v následujících měsících zahájit rekonstrukci tamější tělocvičny a sociálního zázemí. Změny se uskuteční také na chodbách, které čeká kompletní výmalba.