Velká voda v Punkevních jeskyních v Moravském krasu poškodila elektroinstalaci, uzavřená zůstává část plavební trasy. Návštěvníci tak musí jinudy, projdou se ale běžně nepřístupnou chodbou. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Ze 14 běžně přístupných jeskyní v ČR je po záplavách v obvyklém režimu nyní otevřených 11 jeskyní.

Zavřeli Jeskyně Na Pomezí

Zcela uzavřené jsou Jeskyně Na Pomezí u Jeseníku, kde příval bahna a vody podzemí zaplavil natolik, že odstraňování škod a opravy elektroinstalací potrvají ještě několik týdnů. Správcům jeskyně pomáhají dobrovolníci z řad speleologů a milovníků přírody. Uzavřená je dosud ještě i jeskyně Na Špičáku, znovu otevře od října.

Mezi přístavištěm u dna Macochy a Masarykovým dómem čluny nejezdí

Zřejmě delší dobu bude uzavřená část vodní plavby elektročluny v Punkevních jeskyních mezi přístavištěm u dna propasti Macocha a Masarykovým dómem. „Voda tam natolik poničila elektroinstalaci, že bude potřeba její komplexní rekonstrukce,“ řekl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

Punkevní jeskyně byly pro návštěvníky uzavřené přes týden

Turistické prohlídky tam správa jeskyní obnovila 21. září v dočasně upravené podobě. Návštěvníci v suché části jeskyní se ze dna Macochy vracejí unikátní cestou – jindy nepřístupnou Tunelovou chodbou. Poté nasednou do lodí vedle vstupní budovy v Pustém žlebu a plují po řece Punkvě do Masarykova dómu s nasvícenou pestrou výzdobou a kapitáni lodí je vezou zpět.

Kateřinská jeskyně a Výpustek jsou už v provozu

Z ostatních jeskyní Moravského krasu nebyl povodní zasažený jen provoz jeskyně Balcarka. Kateřinská jeskyně a jeskyně Výpustek byly bez elektrického proudu, ale už jsou v provozu. Ve vstupu Sloupsko-šošůvských jeskyní, kam vtékají vody Sloupského potoka, se rozlilo rozlehlé jezero a pracovníci jeskyně museli pytli s pískem bránit budovu pokladny. Jeskyně jsou ale už také znovu otevřené. Nepřístupná je jen zážitková trasa Po stopách Nagela ve spodních patrech Sloupských jeskyní. Tam je stále hodně vody a stav nebylo možné zatím ani zkontrolovat.

V krasu je přes 1100 jeskyní

Nejznámější jsou právě Punkevní jeskyně, kam ročně v posledních letech zavítá kolem 200.000 lidí. Kromě pětice přístupných jeskyní v krasu mohou lidé po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.