Od září si návštěvníci brněnské zoo mohou v areálu zahrady zahrát novou šifrovací hru Nebuď lama. Příběh hry vypráví Eliška, která studuje obor Chovatel cizokrajných zvířat, chce se stát chovatelkou v zoo a v brněnské zahradě je už druhé léto na brigádě. Postupně hráče seznámí se svými oblíbenými zvířaty. Díky šifrám, které hráči vyluští, se dozví spoustu informací o zvířatech, které by se při běžné prohlídce nedozvěděli, uvedla mluvčí zoo Věra Müllerová.

Potřebujete chytrý telefon a tužku

Cílem hry je projít všechna stanoviště v co nejkratším čase a vyluštit šifry, ideálně bez použití nápovědy. „Hra je řízena pomocí online herního systému na www.cryptomania.cz. Nejdříve je potřeba zaregistrovat tým a vybrat mu název. Ke hře je potřeba herní brožura, která obsahuje části zadání herních úkolů. Tu můžou zájemci získat přímo v zoo, v obchodě se suvenýry U Tygra za 50 korun. Pak už je potřeba jen nabitý chytrý telefon s připojením k internetu a tužka,“ upřesnila mluvčí.

Musíte vyřešit důmyslné hádanky

Luštění šifer a odhalovaní tajenek je moderní podoba táborových cest za pokladem, které každoročně propadají další a další milovníci záhad a dobrodružství. Pravidla jsou většinou jednoduchá – vyřešit všechny důmyslné hádanky a úkoly a vyzrát nad překážkami a aktivitami, které hra staví do cesty. Každá vyřešená hádanka prozrazuje polohu následujícího stanoviště.

Šifry jsou atraktivní i pro dospělé

Oproti táborovým hrám přidávají šifrovací hry několik zásadních prvků a změn, které je dělají ještě atraktivnějšími hlavně pro dospělé hráče. Jsou to především šifry. „A zapomeňte na Morseovku, autoři nešetří originalitou a nápaditostí. Lákavé jsou i lokace, ať už jde o zříceninu hradu, atomový kryt, tovární halu nebo právě zoologickou zahradu. Hraje se v týmu kamarádů, spolužáků, kolegů nebo rodinném,“ doplnila Müllerová.

Lama značí nešikovného uživatele počítače

Jednou z nejznámějších šifrovacích her u nás je TMOU, kterou si zahrály tisíce týmů. Šifrovací hry jsou oblíbené i v zahraničí, pod názvem „puzzle hunt“. Lama je termín používaný na internetu a v počítačích, vychází z anglického slova lamer (lame = chromý, přeneseně „trapný“). Označuje nešikovného uživatele, který neumí dobře pracovat s počítačem, popřípadě s programy a obtěžuje a zdržuje ostatní uživatele.