Dnešní Nedělní speciál míří tentokrát na 65. ročník Mezinárodního filmového festivalu BRNO16 s podtitulem someBODY to love. Ten v Kině Art uvede od 2. do 6. října mezinárodní soutěž krátkých filmů společně s nabitým filmovým i herním doprovodným programem. Pětidenní program vrcholí v sobotu 5. října večer, kdy budou vyhlášeny vítězné snímky jubilejního ročníku, upřesnila mluvčí TIC Brno Hana Bánovská.

BRNO16 patří mezi nejstarší festivaly krátkého filmu

„BRNO16 letos slaví 65 let od svého založení, což je opravdu úctyhodný počet ročníků. Od svých prvních let, kdy byla většina filmů uváděna na šestnáctimilimetrovém formátu, na který ve svém názvu ostatně stále odkazuje, ušel dlouhou cestu. Dnes patří mezi jeden z nejstarších filmových festivalů krátkého filmu na světě a má neodmyslitelné místo v událostmi mimořádně nabitém kalendáři brněnských fanoušků audiovizuální tvorby,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Vybrali od studentských přes experimentální až po nezávislé snímky

„Kraťasy” se na festivalu objeví v nejrůznějších podobách a žánrech, od studentských přes experimentální až po nezávislé filmy. Z více než 1000 přihlášených vybral pětičlenný dramaturgický tým 34 krátkých snímků, které budou uvedeny v mezinárodní soutěži, a také 13 filmů do soutěže Československá 16. Jejich společným tématem je kromě délky stopáže i aktuálnost, hlásit se totiž mohou jen filmy mladší tří let. Výsledný výběr, který mohou diváci zhlédnout v rámci devíti hodinových bloků, pak přináší různorodé a divácky atraktivní snímky od autorských týmů z celého světa. Ti jsou na festivalu přítomni a s návštěvníky debatují prostřednictvím Q&A po projekcích i na sobotní diskuzi.

Největší porota jsou diváci

Právě sobota je pomyslným završením BRNO16. „Kromě diskuze s přítomnými tvůrci nás čeká i slavnostní zakončení festivalu. Po celou dobu jeho konání mají diváci možnost hlasovat pro filmy, které se jim nejvíc líbily, a ocenit tak jejich autory a autorky. Snímek s nejvyšším počtem hlasů pak získá Cenu diváků, spojenou s finanční odměnou. Návštěvníci BRNO16 jsou tak tou největší porotou, která na festivalu uděluje ocenění,“ doplnil ředitel festivalu Milan Šimánek. Kromě diváků zhlédnou soutěže i hlavní porota, porota studentská a porota Československé 16. Vítězné snímky budou vyhlášeny v sobotu 5. října ve 20:00 ve Velkém sále Kina Art v rámci slavnostního zakončení, po kterém bude následovat jejich projekce. Ta bude na programu i v neděli 6. října, tedy poslední den festivalu.

Motto přehlídky odkazuje na potřebu lásky

Kromě soutěží přinese 65. ročník BRNO16 i další program, zastřešený mottem someBODY to love, které odkazuje na potřebu lásky, ale také upozorňuje na tělesnost v různých kontextech, jako je například body positivity, komodifikace těla a jeho zobrazení v uměleckých filmech. Tímto tématem se bude zabývat výběr Radua Sticley z portugalského festivalu BEAST, zobrazení těla a lásky v české filmové historii pak přinese retro blok amatérských snímků. Z akademického hlediska se na problematiku v rámci přednášky podívá umělkyně a vysokoškolská pedagožka Kateřina Olivová s dalšími hosty, edukativní pohled pak nabídne workshop organizace Moje tělo je moje – téma těla i duše, který se bude zabývat tématem bodyshamingu.

Akreditace koupí diváci online nebo na pokladně kina Art

Celý program najdou diváci na www.brno16.cz, akreditace na celý festival můžou již nyní zakoupit online na www.brno16.cz nebo na pokladně Kina Art. V prodeji budou i vstupenky na jednotlivé programové bloky, a to přímo před projekcemi na festivalových místech.