Vedení města Brna nabídlo ukrajinskému městu Charkov dalších šest tramvají. Jedná se o vozy typu T6A5, které by Dopravní podnik města Brna vyřadil a nahradil novými tramvajemi. Válkou poničené město je opraví a nasadí do provozu, případně využije na náhradní díly. Brno svému partnerskému městu Charkov poslalo starší vozy MHD už před dvěma roky, uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Šest vyřazených šalin typu T6A5 nechají dopravit na Ukrajinu

„Dopravní podnik města Brna rozhodl o vyřazení šesti tramvají typu T6A5 ze svého vozového parku. Stejně jako v roce 2022 jsme proto oslovili naše partnerské město Charkov, zda by o tyto vozy nemělo zájem. Vnímáme, že jejich situace je nadále velmi těžká a zajištění či obnova infrastruktury ve městě je pro ně klíčovým tématem. Vedení Charkova tuto naši nabídku s díky přijalo. Jakmile tedy budou dokončeny formální záležitosti, vozy necháme na Ukrajinu přepravit. Předpokládáme, že se tak stane do konce tohoto roku,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Generální opravy vozů jsou pro městského dopravce nerentabilní

Podle generálního ředitele DPMB Miloše Havránka se jedná o šest tramvají typu T6A5 z 90. let, které před pěti lety odkoupili z Prahy na pokrytí doby, než obnoví vozový park. „V nejbližší době bychom je vyřazovali a nahrazovali novými tramvajemi Škoda 45T. Jejich generální opravy pro nás v tuto chvíli nejsou rentabilní. Jsme proto rádi, že tyto vozy můžeme poskytnout Charkovu, který je ještě může využít, a pomůžeme tak městu a jeho obyvatelům v jejich nelehké situaci,“ řekl Havránek.

Tramvaje v Charkově nasadí do provozu nebo půjdou na náhradní díly

Podle informací od vedení Charkova tramvaje poslouží zejména v běžném provozu s cestujícími, případně by byly využity na náhradní díly.

Musí upravit šíři rozchodu kol

Předloni moravská metropole věnovala ukrajinskému Charkovu dvě tramvaje typu T3 a šest trolejbusů typu 14Tr. Pokud bude chtít město tramvaje provozovat, musí nejprve v dílnách upravit šíři rozchodu kol, která je v ČR a na Ukrajině rozdílná – v tuzemsku je 1435 mm, na Ukrajině 1520 mm.