Soudy v Jihomoravském kraji se chystají na stávku zaměstnanců, kterou vyhlásily celostátně justiční odbory na 7. až 9. října kvůli nedůstojným platovým podmínkám. Fungovat budou omezeně. Například ve Znojmě se stávky zúčastní přibližně 90 procent administrativních zaměstnanců. O stávce se ale ještě bude jednat, jednání se zástupci justičních odborů a místopředsedou Nejvyššího soudu svolali na dnešek ministři spravedlnosti a financí Pavel Blažek a Zbyněk Stanjura (oba ODS). Zaměstnanci v justici kvůli platům stávkovali už v květnu.

U Městského soudu v Brně se do výstražné stávky zapojí podle mluvčí Petry Láníčkové více než 70 procent zaměstnanců. Nebude fungovat například sekretariát, pokladna, podatelna, informační centrum či IT podpora. „Veřejnost bude o situaci informována na internetových stránkách soudu a současně také na vstupu do budovy justičního areálu,“ uvedla mluvčí.

Pokud jde o nařízená jednání, v případě odročení budou účastníci zavčas informování, případně si mohou ověřit, zda se bude konat jednání, telefonicky předem na informačním centru soudu.

U Okresního soudu v Blansku se ke stávce připojí podle mluvčí soudu Radky Bukovské zhruba 85 procent zaměstnanců. „Uzavřena bude podatelna soudu, informační centrum soudu a budou odročována jednání nařízená na tyto dny,“ upozornila mluvčí.

U Okresního soudu ve Znojmě se podle ředitelky správy Milady Švejdové stávky zúčastní přibližně 90 procent administrativních zaměstnanců. „Bude částečně omezen provoz soudu, soudit bude pouze jeden senát. Dojde k uzavření podatelny a infocentra,“ uvedla ředitelka.

Stávka se dotkne i soudů vyšších instancí

To, jaká část zaměstnanců Nejvyššího správního soudu bude stávkovat, bude podle mluvčí Sylvy Dostálové jasnější dnes nebo ve středu. „Bude snahou předsedy soudu zajistit nouzový chod soudu po dobu stávky,“ uvedla Dostálová.

Na Nejvyšším soudu se ke třídenní stávce podle vedoucího oddělení styku s veřejností Václava Vlčka připojí zřejmě méně zaměstnanců než v případě květnové jednodenní stávky. „Důvodem není zlepšení platových poměrů justiční administrativy, které zůstávají stále neutěšené, ale skutečnost, že spousta zaměstnanců si nemůže vícedenní výpadek příjmů dovolit. Dopad stávky se pak bude odvíjet od skutečnosti, kteří zaměstnanci a z jakých oddělení se ke stávce připojí,“ uvedl Vlček.

Odbory v úterý ohlásily kvůli nízkým platům justičního personálu třídenní stávku. Má se uskutečnit příští týden za účasti 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí.