Poradenské a profesní centrum brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU) se letos poprvé aktivně zapojí do celorepublikové akce Týdny duševního zdraví. Připravilo na 10. a 11. října MENDELU MIND FEST, který zahrnuje rozmanitý program přednášek z řad uznávaných odborníků a inspirativní workshopy. Jejich cílem je podpořit zaměstnance a studenty v péči o svou duševní, fyzickou i spirituální pohodu, a zvýšit tak celkový wellbeing na univerzitě. Součástí programu je například fyzioterapie, canisterapie, aromaterapie, přednáška na téma vliv světla a tmy na lidské zdraví nebo gongová lázeň. Účast je zdarma, zájemci a zájemkyně se jen musí na konkrétní program zaregistrovat, uvedla mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Přednášky se otevřou i veřejnosti

Pomocí akce chce Poradenské a profesní centrum zvýšit povědomí o tématu sebepéče a podpořit wellbeing při studiu i práci na univerzitě. „Chceme zvýšit povědomí o důležitosti péče o duševní zdraví a wellbeingu u akademické i neakademické obce MENDELU, i u studentů z různých oborů a ročníků. Přednášky jsou pak v případě volné kapacity otevřené i široké veřejnosti,“ uvedla Blanka Piorecká z Poradenského a profesního centra.

Důležitým poselstvím je destigmatizace

Poradci umožní účastníkům zaměřit se na fyzickou, emocionální, duševní a spirituální pohodu. „Díky odborníkům jim poskytneme praktické tipy a nástroje pro péči o sebe i pro zvládání stresu a emocí. Nezapomněli jsme také na anglicky mluvící zaměstnance a studenty, máme pro ně připravenou tematickou přednášku a workshop,“ upřesnila Piorecká. Jedním z důležitých poselství je i destigmatizace, tedy snaha bořit mýty a předsudky týkající se duševního zdraví a povzbudit vyhledání pomoci, když je potřeba.

Na MIND FESTU vystoupí známé i méně známé osobnosti z oblasti duševního zdraví

„Jsme rádi, že naše pozvání přijali Hynek Medřický a Margit Slimáková. A jsme vděční, že vystoupí i paní docentka Slezáčková, výsledky její práce by měly být slyšet. Je certifikovanou lektorkou resilience, zakladatelkou Centra pozitivní psychologie v ČR, členkou vedení Evropské společnosti pozitivní psychologie a odborné rady Mindfulness Research and Practice Network při MU. A samozřejmě jsme velmi rádi, že se nám podařilo najít zajímavé lektory všech našich workshopů, kteří mají co předat,“ řekla poradkyně.

Poradci vnímají nárůst počtu studentů s duševními problémy

Poradenské a profesní centrum vnímá nárůst počtu studujících s duševními problémy jako jsou deprese, úzkost, stres nebo psychické obtíže. Centrum se zapojilo do celorepublikového monitoringu duševního zdraví na vysokých školách, který proběhl jako jeden z projektů Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s Asociací vysokoškolských poradců. Nízký wellbeing se projevil u více jak 69 procent studujících ve vzorku z MENDELU, číslo je porovnatelné s průměrem z celé ČR.

Téměř polovina studujících má známky až těžké deprese

„Více než 47 procent studujících projevilo známky symptomatologie středně těžké až těžké úzkosti. Téměř 6 z 10 studujících reportují známky středně těžké až těžké deprese. Ženy se potýkají s horším duševním zdravím ve všech oblastech,“ uvedla vedoucí Poradenského a profesního centra Alena Krejčí. Alarmující čísla přispěla ke snaze se na wellbeing na univerzitě více zaměřit. „Naše univerzita má 5 fakult, 1 vysokoškolský ústav, 9 200 studentů, 20 procent studentů ze zahraničí a 1600 zaměstnanců. Jde tedy o docela velkou komunitu, která si zaslouží péči o své zdraví a podporu wellbeingu. Chceme ukázat, že péče o sebe má smysl a může nám pomoci zvládat duševní nepohodu,“ dodala Krejčí.