Část hlavní příjezdové silnice do Blanska směrem od Brna čeká oprava, práce budou spojeny s úplnou uzavírkou tamní křižovatky. Obousměrná objízdná trasa pro vozy povede přes Olomučany, Rudici a Lažánky. Silnici dočasně uzavře i kácení stromů. Blansko o tom informovalo na svém webu.

Rekonstrukci povrchu silnice plánovali dlouho

Silničáři opraví křižovatku silnic 374 a 379 v Blansku u odbočky na Punkevní jeskyně a také povrch silnice 379 v úseku mezi Blanskem a Olomučany. „Na hlavní příjezdové komunikaci do Blanska je řada velkých podélných i příčných nerovností. Rekonstrukci povrchu jsme plánovali delší dobu, opravy se dotknou také odvodnění nebo vodorovného dopravního značení,“ popsal Miloš Bažant, vedoucí oblasti Sever SÚS JMK.

Dopravu budou řídit semafory

Dopravu mezi Blanskem a odbočkou na Olomučany budou od 16. do 27. října řídit semafory, kdy vozy budou jezdit vždy jen v jednom jízdním pruhu. Největší omezení bude souviset s opravou povrchu samotné křižovatky, která je naplánována v termínu od 16. do 18. října. Práce budou spojeny s úplnou uzavírkou dotčené křižovatky. Obousměrná objízdná trasa pro všechny vozy mimo autobusů veřejné linkové osobní dopravy povede přes Olomučany, Rudici a Lažánky. Autobusy využijí objízdnou trasu po ulicích Edvarda Beneše a Svitavská.

Uzavřou úsek mezi Blanskem a Svatou Kateřinou

Větší komplikace ale řidičům přinese úplná uzavírka silnice 379 mezi Blanskem a Svatou Kateřinou, od odbočky na Olomučany po odbočku na Olešnou. Tento úsek silnice bude uzavřený od pondělí 14. října do pátku 15. listopadu pro veškerou dopravu. Obousměrná objízdná trasa povede přes místní část Olešná.

Budou těžit popadané a poškozené stromy

Úplnou uzavírku si vyžádá těžba popadaných a poškozených stromů a také kácení rizikových stromů, které ve strmých svazích v okolí komunikace hrozí samovolným pádem. Po obou stranách silnice je budou kácet vlastníci pozemků, kterými jsou Mendelova univerzita, Lesy města Brna a další.

Vytěží nejméně tisíc kubíků dřeva

„Jen za ŠLP (Školní lesní podnik) Křtiny plánujeme vytěžit minimálně tisíc kubíků dřeva, tedy přibližně tisícovku nejrizikovějších stromů. Pokud to čas a prostor dovolí, rádi bychom odtěžili až dvojnásobek, tedy zhruba dva tisíce stromů, a vyklidili i nižší porosty. Odkácena a zprůchodněna bude také turistická stezka vedoucí na Nový hrad, která je nyní uzavřena,“ uvedl vedoucí oddělení výroby Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Čestmír Šnoblt.