S orientací v brněnské Dětské nemocnici lidem od září pomáhá digitální zařízení s umělou inteligencí. Obrazovka s lidským avatarem vyslechne dotaz návštěvníka, pokud se ptá například na cestu, a zobrazí mapu s vyznačeným směrem. Vygeneruje také QR kód, pomocí kterého lze mapu naskenovat do mobilu. Kromě zlepšení orientace v budově má hlasový asistent rovněž ušetřit práci personálu. Při představení technologie to řekli zástupci nemocnice.

Asistent poskytuje informace o klinikách

Přístroj je umístěný v Teyschlově hale hned vedle centrální evidence pacientů. „Navštěvuje nás řada lidí z daleka, kteří areál neznají a bloudí tu,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Ivo Rovný. Asistent pomáhá s navigací v nemocnici a poskytuje informace o klinikách. Dokáže poradit i se službami v okolí, jako jsou bankomaty či jízdní řády městské hromadné dopravy.

Parťák Florence zvládne rutinní a nudné úkoly

Firma aReception, která zařízení nemocnici za přibližně 10 tisíc korun měsíčně pronajala, dodává podobná zařízení do knihoven či škol. „Orientační asistent má limity, ale personálu ušetří práci. Není to náhrada člověka, ale parťák, který zvládne rutinní a nudné úkoly. Ženský avatar na informačním panelu jsme nazvali Florence, na počest slavné anglické ošetřovatelky Florence Nightingalové,“ řekl ředitel firmy Tomáš Ondráček.

Avatara budou zkoušet do listopadu

Digitální asistent je v Dětské nemocnici na zkušební dobu do listopadu. „Poté nastavíme nové smluvní podmínky a rozšíříme seznam oddělení a specializovaných pracovišť. Budeme uvažovat také o možnosti komunikace v angličtině,“ doplnil mluvčí nemocnice Pavel Žára. V případě, že se zařízení osvědčí, by vedení nemocnice chtělo podobné přístroje rozmístit i na dalších svých pracovištích.