Zástupci Správy železnic (SŽ) přijedou příští týden ve středu znovu prezentovat do Rajhradu na Brněnsku plány na stavbu vysokorychlostní tratě z Brna do Rakvic. Požadavky obce se však nemění a železničáři je podle starosty Františka Ondráčka (SKN – Rajhraďáci) stále odmítají, řekl starosta. Jde především o prodloužení plánovaného tunelu o několik desítek metrů, aby se eliminovaly dopady na zastavěnou a jedinou rozvojovou část obce.

Kdy se začne trať stavět, stále není zřejmé. Od roku 2021 SŽ každý rok posouvá zahájení stavby o rok, takže od roku 2021 zbývají do zahájení stavby stále čtyři roky. Poslední odsun na rok 2028 vyplynul ze srpnové zprávy pro vládu, kterou zveřejnil web Zdopravy. cz.

Rajhrad je obcí na plánované trase z Brna do Rakvic, která má vůči železničářům nejzásadnější požadavek

V plánech je stavba tunelu podél ulice Stará pošta, dále na sever však má trať vést v hlubokém zářezu. V severozápadním cípu města je přitom podle Ondráčka jediná rozvojová oblast pro bydlení. Trať by z ní část „ukousla“, navíc by byli obyvatelé zatíženi hlukem z vlaků. „Proto dlouhodobě po SŽ požadujeme tunel prodloužit kolem celého města a z požadavku neslevujeme,“ řekl Ondráček.

To, že SŽ neplánuje změny, potvrdil její mluvčí Dušan Gavenda. „Jakákoliv další technická změna nesmí překročit finanční a legislativní rámec, který pro návrh máme. Nejde tedy libovolně prodlužovat tunel, pokud to nevyžaduje složitost terénu nebo potřeba splnit hygienické limity. V případě Rajhradu už tunel mírně prodloužen byl, a to na severní straně kvůli připojení zástavby v ulici Stará pošta. Zbývající část trasy je navržena v zářezu, nebude příliš vidět a hlukové limity jsou s rezervou splněny. Délka 950 metrů je navrhovaná a sledovaná dlouhodobě, nepředpokládají se změny – návrh splňuje veškerou legislativu na ochranu obyvatel v okolí tratě,“ napsal Gavenda ČTK.

V únoru Rajhrad a další obce poslaly svoje připomínky a námitky do procesu posuzování vlivů na životní prostředí EIA, které musí SŽ vypořádat

„Zatím se tak nestalo,“ řekl Ondráček. Proč nehodlá Rajhrad ze svých požadavků slevit, vysvětluje Ondráček jednoduše. „Když už nás to zatíží, tak ať je to co nejméně, a chceme vedení tratě pod povrchem v obci v celé délce,“ řekl Ondráček. Poukázal na to, že v případě středočeské Líbeznice železničáři požadavkům obce vyhověli. Původně kolem ní měla vést trať po povrchu. V letech 2016 až 2019 se obci podařilo vyjednat tunelovou variantu, což bylo v době, kdy byl starostou současný ministr dopravy Martin Kupka (ODS). A letos SŽ tunel, který měl mít délku 2,7 kilometru, ještě o dalšího půl kilometru prodloužila.

Rajhrad s okolními obcemi také zprovoznil webovou stránku, v níž předkládají alternativu vedení tratě z Brna podél dálnice D2

„Kvůli současnému návrhu trasování dojde k další defragmentaci krajiny,“ zmínil Ondráček fakt, že na jih od Brna vedou dálnice D2 a D52 a také železniční koridor na Břeclav. Vysokorychlostní trať tak bude další velkou liniovou stavbou. Studie, na kterou se na webu odvolávají, by však vyžadovala změnu trasování vysokorychlostní tratě od Velké Bíteše do Brna. Dnes SŽ počítá s tím, že trať povede podél dálnice D1 a do Brna bude ústit od jihu. Kdyby měla trať vést podél dálnice D2, musela by podle alternativní studie trať od Prahy do Brna ústit zhruba v prostoru Bystrce a Žebětína.