Vozíčkáři z ParaCENTRA Fénix zjišťovali už potřetí přístupnost turistických míst pro návštěvníky na vozíku. Centrála cestovního ruchu vybrala k otestování pro letošní rok dvanáct turistických míst, které rozšíří mapu projektu Jižní Morava bez bariér. Nejvíce si vozíčkáři pochvalovali zámecké zahrady, rezervy se našly v historických objektech, sdělila mluvčí Centrály cestovního ruchu Jižní Moravy Martina Vidová.

Vytipují místa, která by chtěli zviditelnit pro vozíčkáře

Také mezi vozíčkáři jsou nadšení turisté, kteří rádi objevují nová místa. Jejich cestování však mohou provázet obavy, zda budou vybrané objekty dobře přístupné a zda k nim vede zvládnutelný terén. Před dvěma lety oslovila jihomoravská turistická centrála spolek ParaCENTRUM Fénix s nabídkou spolupráce na mapování bezbariérových turistických cílů na jižní Moravě. „Na začátku roku vždy vytipujeme místa, která bychom chtěli zviditelnit pro cílovou skupinu vozíčkářů – ať už proto, že jde o populární turistické cíle, nebo že se otevřela nově či po renovaci. Zkušený tým z ParaCENTRA Fénix pak tato místa objede a podrobně zmapuje,“ upřesnila ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Moravy Martina Grůzová.

Jezdí tam s technikem a fotografem

Vozíčkáři se na vybraná místa vydali společně s technikem a fotografem, aby zaznamenali sklony cest, plynulost průjezdu či zda se tu setkávali s nějakými obtížemi a bariérami. „Důležité je zaznamenat k jednotlivým místům podrobné údaje, protože fyzické schopnosti vozíčkářů jsou rozdílné. Co jeden zvládne bez problémů, to může pro jiného být složité,“ vysvětlila koordinátorka dobrovolníků v ParaCENTRU Fénix Alena Jankotová.

Výstupem mapování je fotoseriál z daného objektu

Série fotek upozorní na krizová místa, ale i zdůrazní výjimečnost objektu a pozve k jeho návštěvě. „Letos jsme měli na programu větší množství exteriéru než v letech předchozích. Ve venkovním prostoru jsme dokumentovali dvě třetiny objektů, což bylo náročnější s ohledem na počasí. Nejprve jsme se museli přizpůsobit dešti, později zase vysokým teplotám. Za letošní rok bychom rozhodně doporučili zámecké zahrady v Miloticích, Lednici a Lysicích. Zahrady jsou samy o sobě bezbariérové a jejich návštěva je nádherným zážitkem,“ dodala koordinátorka projektu Jankotová.

Bezbariérové nedostatky kompenzuje ochota a spolupráce personálu

Účastníci vozíčkářského testování se vedle zámeckých zahrad podívali například do Jedovnic, na cyklostezku mezi Miloticemi a Mutěnicemi, do Sonnentoru v Čejkovicích nebo do skanzenu ve Strážnici. „Nové turistické atrakce se už dělají bezbariérové, tam je to všechno v pořádku. U těch starších je to horší, ale už se postupně také přizpůsobují. Bezbariérové nedostatky jsou kompenzovány ochotou a spoluprací personálu. Obecně musím říct, že se v tomhle směru hodně pokročilo a celkově letošní mapování hodnotím pozitivně,“ uvedl klient ParaCENTRA Fénix Radek Coufal, který se také zapojil do testování.

Výsledky z jižní Moravy zařadí do rozcestníku Vozejkmap

Výsledky projektu Jižní Morava bez bariér jsou součástí celostátního rozcestníku Vozejkmap, kde je možné hledat bezbariérové turistické cíle v Česku i za hranicemi. Mapu přístupnosti objektů Vozejkmap spravuje společnost CZEPA, tedy Česká asociace paraplegiků. „Naším přínosem je podrobná analýza od vozíčkářů přímo z terénu. Díky tomu získávají i samotné turistické cíle na jižní Moravě zpětnou vazbu ke své přístupnosti a mohou na ní dále pracovat,“ doplnila Grůzová.