Gólem a asistencí oslavil návrat do hokejové Komety po dvou letech šestatřicetiletý americký kanonýr Peter Mueller. Brňané i jeho zásluhou vyhráli nad Mladou Boleslaví 4:2 a poskočili na šesté místo tabulky. Mueller byl vyhlášen nejlepším hráčem domácích a novinářům řekl, že je pro něj velkou poctou zapsat se do střelecké listiny hned v prvním zápase.

Jeden gól dal, na druhý přihrál

Americký snajpr se nejprve rozkoukával. Jeho chvíle, na kterou fanoušci čekali, přišla ve 33. minutě. Pospíšil zavezl puk do pásma, počkal si na Muellera a ten rozjásal brněnské publikum, když po gólech Beaudina a Konečného zvýšil na 3:1. „Bylo to pro mě skvělé. Vrátit se do prostředí, kde jsem toho tolik prožil… Dal jsem gól, na jeden přihrál, takže všichni musí být spokojeni,“ řekl Mueller. Ten se musel vypořádat s jetlegem, protože do Brna se ze zámoří vrátil v pátek, kdy jen z tribuny sledoval výhru Komety 5:3 nad Vítkovicemi.

Ve druhém útoku nahradil zraněného Zohornu

Trenéři ho zařadili do druhého útoku vedle Zbořila a Pospíšila, ve formaci nahradil Hynka Zohornu, který se zranil při rozbruslení. „Měli jsme připravené jiné varianty, ale i tato fungovala,“ pochvaloval si trenér Kamil Pokorný. „Byl to ten starý dobrý Peter a věřím, že bude důležitým článkem sestavy,“ dodal.

Na ledě strávil přes 16 minut

Poslední zápas odehrálo americké eso 24. března, kdy jeho tehdejší zaměstnavatel Wolfsburg prohrál čtvrté utkání čtvrtfinálové série německé ligy 1:2 s Mnichovem a sérii celkově 0:4 na zápasy. Herní absence na něm byla lehce znát, přesto se podílel na dvou gólech. Mueller strávil na ledě 16 minut a 22 sekund. Kromě vítězné branky si ještě připsal asistenci při čtvrtém gólu Zbořila.

Ozval se mi Vincour a jsem tady, řekl Mueller

„Necítím nohy, bylo to náročné. V Americe jsem trénoval se skupinou hráčů, kteří pak šli do NHL. Ozval se kamarád Tomáš Vincour, a tak jsem tady,“ jmenoval Mueller současného manažera Komety a loni ještě aktivního hráče.

Dovedu si představit, že v Brně ukončím kariéru, prohlásil snajpr

Mueller v Kometě hrával v letech 2018 až 2022 a v sezoně 2020/21 jako první cizinec vyhrál kanadské bodování extraligy. Tehdy hrával s číslem 88, nyní zvolil 86, neboť dres s dvěma osmičkami nosí obránce Brandon Davidson. „Už to prostě není moje číslo, ale to není podstatné. Začínám tady novou kapitolu a dovedu si představit, že tady ukončím svoji kariéru. Město i klub pro mě i moji rodinu hodně znamenají,“ prohlásil Mueller.

Kometa vyhrála všechny tři domácí duely

Brno tak i díky americkému střelci vyhrálo i třetí domácí duel v řadě. „Neřekl bych, že bychom byli jednoznačně lepší, ale jakmile Boleslav udělala chybu, my jsme ji okamžitě trestali. V závěru jsme si to malinko zkomplikovali oslabením, ale kluci to odfárali a body zůstaly doma. Hráli jsme doma tři zápasy po sobě, což není vůbec jednoduché a ve všech třech jsme naplno bodovali, za což chci poslat do kabiny velký dík,“ dodal kouč Pokorný.