Několik dalších nemocnic v Jihomoravském kraji omezuje s ohledem na výskyt respiračních onemocnění návštěvy. Zákaz platí od víkendu ve Vojenské nemocnici Brno. Od úterý jsou na několika odděleních hodonínské a kyjovské nemocnice možné návštěvy jen dva dny v týdnu. Zařízení o tom informovala na svých webech. Obě brněnské fakultní nemocnice zatím změny návštěv neplánují, řekli jejich mluvčí.

Návštěvu může individuálně povolit primář nebo ošetřující lékař

Omezení návštěv ve Vojenské nemocnici se nevztahuje na lidi v terminálním stadiu onemocnění. „V individuálních případech může primář oddělení nebo ošetřující lékař návštěvu povolit,“ uvedla nemocnice. Veřejnost zároveň žádá o omezení počtu doprovodů pacientů k vyšetření na jednoho člověka.

Návštěvy zredukovali v Kyjově a Hodoníně

Kyjovská nemocnice začátkem října doporučila, aby lidé i s mírnými příznaky respiračního onemocnění návštěvy na lůžkových odděleních odložili. Od úterý omezila návštěvy na středu a neděli. Na dětském oddělení jsou zachované denně. Stejné je to v Nemocnici Hodonín, kde mohou lidé navštívit své dospělé blízké rovněž jen ve středu a neděli. Příchozí si musí chránit dýchací cesty respirátorem nebo rouškou.

Pacientům před hospitalizací doporučují očkování proti covidu a chřipce

Fakultní nemocnice Brno situaci monitoruje, zatím ale omezení nezavádí. Doporučuje však pacientům, kterým se blíží termín plánované hospitalizace, aby zvážili možnost očkovat se proti covidu a chřipce u svých praktických lékařů nebo v očkovacích centrech.

Zákaz návštěv platí na interně v Boskovicích

Od začátku října platí zákaz návštěv na interně v Boskovicích na Blanensku. Rovněž v Nemocnici Vyškov jsou na plicním a interním oddělení od 3. října návštěvní dny jen ve středu a neděli.