V reakci na aktuální energetickou situaci a s cílem přispět k udržitelnému rozvoji se v brněnských Kohoutovicích rozhodli připojit k institucím, které využívají obnovitelné zdroje energie. První vlaštovkou se stala instalace fotovoltaické elektrárny na Základní škole Chalabalova o výkonu 99 kWp. Tvoří ji 220 solárních panelů, jejichž instalace se právě dokončuje. Tato investice za přibližně 2,5 milionu korun je prvním krokem v rámci rozsáhlého projektu, jehož cílem je postupně vybavit fotovoltaickými systémy další městské budovy v Kohoutovicích. V tiskové zprávě o tom informoval starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL).

V první fázi osadili 220 panelů

V první fázi instalace na ZŠ Chalabalova osadili 220 panelů s celkovým výkonem 99 kWp. Toto řešení zvolili odborníci tak, aby se minimalizovaly přetoky energie a zajistilo efektivní využití vyrobené elektřiny. Následně se instalace rozšíří podle potřeby. Celkové náklady na tuto fázi se pohybují mezi 2,5 až 3 miliony korun.

Fotovoltaikou osadí i další střechy v městské části

„Další plány na rozvoj obnovitelných zdrojů v městské části jsou ambiciózní. Již během následujících 14 dní začne instalace na dalších významných budovách. Mezi ně patří Dům s pečovatelskou službou Libušina třída 8, budova knihovny na konečné trolejbusu na Libušině třídě. Následovat budou mateřské školy Chalabalova a Bellova,“ doplnil Hruška.

Instalace fotovoltaiky by měla přinést snížení emisí CO2

Společnost SAKO SOLAR aktivně přispívá k ochraně životního prostředí výstavbou fotovoltaických elektráren na městských budovách. Plánovaná instalace na 650 budovách by měla přinést Brnu významné snížení emisí CO2 a posunout město směrem k udržitelné budoucnosti.

Plánují pokračovat v rozvoji obnovitelných zdrojů energie

Městská část Brno-Kohoutovice plánuje i v budoucnu pokračovat v rozvoji obnovitelných zdrojů energie. Cílem je postupně vybavit fotovoltaickými panely další budovy ve vlastnictví města, čímž se přispěje k dosažení energetické soběstačnosti a snížení emisí skleníkových plynů.