Slovák odsouzený za to, že shodil z hradeb Špilberku německého turistu, podal dovolání. Verdikt tak přezkoumá Nejvyšší soud. Krajský soud v Brně Danielu Madarászovi uložil za pokus o vraždu 10,5 roku vězení, rozsudek v červnu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Dovolání je zatím u krajského soudu, který by měl nyní spis předat nejvyšší instanci, vyplývá z justiční databáze.

Odvolal se proti všem výrokům

Odsouzený podal dovolání do všech výroků o vině, trestu i náhradě škody, uvedla mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Oběť utrpěla vážná zranění

Turista spadl asi z šestimetrové výšky a utrpěl závažná zranění, při pádu si mimo jiné zlomil dva obratle a utrpěl zhmožděniny zad. Incident se stal během Madarászova rozloučení se svobodou. Obžalovaný tvrdil, že cizince neshodil on, ale jeho bratranec. Soudy ale dospěly k závěru, že vinu nese Madarász.

Usvědčily ho výpovědi turisty i svědků

„Máme k dispozici přímý důkaz v podobě výpovědi poškozeného i výpovědí ostatních svědků,“ uvedl v červnu předseda odvolacího senátu Roman Raab. Madarász by měl také poškozenému a jeho blízkým zaplatit jako náhradu nemajetkové újmy statisícové částky.

Německý student v osudnou chvíli telefonoval

Incident se odehrál loni v září. Madarász tehdy odjel se skupinou přátel z Bratislavy do Brna. Popíjeli alkohol a večer se Madarász se svým bratrancem ocitl v parku pod Špilberkem. Na hradbách, kolem kterých procházeli, seděl v osudnou chvíli čtyřiadvacetiletý německý student. Zrovna si telefonoval s rodiči.

Zabiju tě! A strčil do něj

Podle rozsudku jej obžalovaný i s dalším mužem anglicky oslovil a následně vykřikl, že ho zabije. Do turisty poté prudce strčil. Incident viděli svědci, kteří stejně jako poškozený označili za viníka muže v bílém triku, které měl na sobě pouze obžalovaný.