Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava zveřejnili průvodce, které představují ty nejlepší gastro provozy v Brně a v celém regionu pro letošní rok. Slavnostní vyhlášení se odehrálo v pátek na brněnském výstavišti. Ze zařazení na top seznam se raduje celkem 63 podniků z Brna a 54 podniků z jižní Moravy, uvedli organizátoři.

Hodnotitelé pracovali v utajení

Brněnský Gourmet vstoupil do 8. ročníku a jeho mladší sourozenec Gourmet Jižní Morava se vyhlašoval pošesté. Díky oběma mohou nyní lidé cestovat za zážitkem a skvělou gastronomií napříč jižní Moravou. Zatímco Gourmet Brno 2024 obsahuje 63 podniků výhradně z Brna, Gourmet Jižní Morava 2024 zahrnuje celkem 54 podniků napříč jižní Moravou. Do průvodce se dostaly provozy, které vstoupily do hodnocení na základě návrhů veřejnosti i odborníků a dokázaly se v nejlepším světle prezentovat utajeným hodnotitelům.

Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá, říká Janulíková

Ředitelka TIC Brno Jana Janulíková poukázala na to, že Gourmet Brno neustále roste. „Letos máme oproti loňsku ještě o dva podniky více a přibyly také nové lokality, které se v průvodci zatím neobjevily. Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá! Díky spolupráci s celým krajem vzniká opravdu silný turistický produkt. Skvělá gastronomie je však pro Brno důležitá nejen z pohledu turismu, ale také výrazně přispívá k lepší kvalitě života jeho obyvatel. S provozovateli spolupracujeme i při dalších aktivitách, znovu budou například součástí vánočních trhů Gourmet Vánoce na nádvoří Staré radnice,“ uvedla Janulíková.

Po dvou letech se připojil Gourmet Jižní Morava

Ke značce Gourmet Brno se po dvou letech připojila značka Gourmet Jižní Morava, která láká na gastronomické výletní cíle v celém kraji. Od roku 2019 fungují oba projekty vedle sebe. „S tématem gastronomie pracujeme na jižní Moravě dlouhodobě. Rozvoj turistického ruchu jde s nově vznikajícími podniky i gastronomickými stálicemi ruku v ruce. Dobré reference od hodnotitelů z tuzemska i ze Slovenska naznačují, že máme na jižní Moravě velmi dobrý potenciál přemýšlet v oblasti gastronomie o konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni,“ naznačila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.

Letos hodnotili podniky i vítězové minulých ročníků

Na jižní Moravě se letos mezi hodnotitele přidali i trojnásobní vítězové gastroprovozů z předchozích let. Na průzkum se vydali manželé Válkovi z vinařství Válka v Nosislavi a také Veronika Morávková, která stojí za úspěšnou kavárnou Dvorek Bořetice. „Za tuto příležitost jsme hrozně vděční. Byla to pro nás skvělá zkušenost zkusit si být na druhé straně. Hodně nám to dalo a načerpali jsme i nějakou tu inspiraci a zase nás to nakoplo. Vidíme, jak se úroveň gastronomie na Moravě čím dál víc zvyšuje a také je skvělé, že o tom prostřednictvím Gourmetu dostávají lidé vědět,“ uvedl vinař Vojtěch Válka. Po zařazení mezi hodnotitele se letos Vinařství Válka a Dvorek Bořetice vzdaly nominací do průvodce Gourmet Jižní Morava, takže v seznamu top podniků tentokrát chybí, ačkoliv mezi ně nadále patří.

Gurmánské průvodce najdou lidé na webu i ve vybraných podnicích

Oba průvodci si stejně jako loni ponechávají svébytné vizuální zpracování. Gourmet Brno s sebou letos přináší mírně fantaskní nádech plný tajemna a symboliky. Gourmet Jižní Morava se nese v duchu tradic a lidové kultury. Průvodce Gourmet Brno 2024 a Gourmet Jižní Morava 2024 si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách www.gourmetbrno.cz a www.gourmetjiznimorava.cz, nebo jej naleznou v zařazených podnicích či v informačních centrech. Brožury jsou k dispozici zdarma, a kromě češtiny jsou dostupné také v angličtině a němčině.