Listopadový festival Janáček Brno letos zahájí komická opera Výlety páně Broučkovy. Nová inscenace vzniká v koprodukci Národního divadla Brno, Královského divadla v Madridu a Státní opery v Berlíně. „Pro festival Janáček Brno je to další významný krok k šíření méně uváděného díla Leoše Janáčka na světových jevištích s předními interprety,“ uvedl v tiskové zprávě umělecký šéf brněnského souboru Jiří Heřman.

Inscenaci připravuje kanadský režisér Robert Carsen

Ten pro festival už dříve nastudoval Janáčkův Osud. Výlety páně Broučkovy pokládá za inscenační výzvu. V první části, kdy Brouček putuje na Měsíc, i v druhé části, kdy se ocitne v obležené Praze za husitských válek, našel režisér paralely s událostmi a atmosférou konce 60. let minulého století. Američané tehdy přistáli na Měsíci, Československo prožilo pražské jaro a následně okupaci.

Dirigentské taktovky se ujme Marko Ivanovič

Hudební nastudování je dílem Marka Ivanoviče, který operu obdivuje pro její zvláštní humor, jazyk libreta i excentrické hudební nápady. „Janáčkova karikatura dobového měšťáka neztratila kupodivu nic na své aktuálnosti,“ uvedl dirigent.

Broučka ztvární tenorista Nicky Spence

V titulní roli Broučka vystoupí britský tenorista Nicky Spence, který se na minulém ročníku festivalu představil v Zápisníku zmizelého. Brouček je podle něj zajímavá, i když ne zrovna okouzlující osobnost. „Janáček vždycky dokáže vytvořit role tak, že to nejsou povrchní charaktery. Jsem si jistý, že v Broučkově lidském jádru najdeme mnoho roztomilých vlastností a značné množství patosu,“ popsal Spence.

Janáček při tvorbě vystřídal několik libretistů

Výlety páně Broučkovy jsou oproti ostatním Janáčkovým operám humornější. Skladatel si jako předlohu vybral novely Svatopluka Čecha. Opera nevznikala snadno, Janáček vystřídal několik libretistů. Premiéra byla v roce 1920 v Praze.

Inscenaci přinesou i veřejnoprávní média

Carsenovu festivalovou inscenaci brněnské publikum poprvé zhlédne 1. listopadu v Janáčkově divadle. Česká televize a Český rozhlas zaznamenají představení 4. prosince, kdy se také budou Výlety páně Broučkovy živě vysílat přes platformu OperaVision.