Nejrizikovějším místem na silnicích v Jihomoravském kraji je úsek dálnice D1 u Šlapanic. Vyplývá to z analýzy Portálu nehod. Portál určil desítku lokalit v kraji s nejvyšší mírou rizika vzniku nehody za posledních pět let. Nejčastěji se pak bourá v Brně. Největší podíl na příčinách dopravních nehod v kraji mají samotní řidiči, a to kvůli způsobu jízdy. Za portál o tom dnes v tiskové zprávě informoval Milan Kříž.

Nejvíce nehod se podle analýzy portálu stalo za posledních pět let na mimoúrovňové křižovatce D1 u Šlapanic na Brněnsku. Bylo jich 50 a zranilo se při nich 18 lidí. Další rizikovou lokalitou je křižovatka silnice II/418 s ulicí Nádražní u Újezdu u Brna, kde se stalo 23 nehod a zranilo se 19 lidí. V Brně je pak kritickým místem mimoúrovňová křižovatka silnice I/50 a ulice Holzova, kde se stalo 18 nehod a zranilo se 15 lidí.

Celkově se ročně stane nejvíce nehod v Brně, a to zhruba 2500, což je více než třetinový podíl na všech nehodách kraji

Druhý nejvyšší počet havárií je na Brněnsku, poté s velkým odstupem na Hodonínsku. Nejméně havárií je na Znojemsku, kde se ročně stane asi 460 nehod, což je zhruba sedmiprocentní podíl na nehodách v kraji.

Obecně si Jihomoravský kraj při přepočtu počtu nehod za dva roky na rozlohu či počet obyvatel podle datového analytika Marka Sibala ze společnosti DataFriends, provozující portál nehod, nestojí úplně nejhůře. U přepočtu na počet obyvatel je kraj dokonce nejlepší v celém Česku s nejnižším počtem nehod na každých 100.000 obyvatel. Bylo jich 1011. U přepočtu na rozlohu je pak kraj se 171 nehodami na 100 kilometrů čtverečních až ve druhé polovině všech krajů.

„Ovšem z hlediska podílu příčin u dopravních nehod, které může přímo ovlivnit sám řidič, jako je rychlost, způsob jízdy nebo dání přednosti v jízdě, je Jihomoravský kraj vždy na pátém místě v rámci České republiky. Příčiny nehod se dají vidět v kombinaci silného provozu, velkého množství mimoměstských řidičů dojíždějících do brněnské aglomerace a nedostatečně kapacitní silniční infrastruktury,“ doplnil Sibal.