V komerčním velkochovu vodní drůbeže na rybnících na Hodonínsku se objevila ptačí chřipka. Úhyn zhruba 200 hus nahlásilo Státní veterinární správě Rybářství Hodonín, řekl mluvčí veterinářů Petr Majer. Kvůli zabránění dalšímu šíření v chovu i mimo něj začnou dnes veterináři s likvidací zhruba 7000 ptáků, a to chovných a výkrmových hus, kachen na výkrm a voliérově chovaných kachen. Ředitel Rybářství Hodonín Jiří Janoštík řekl, že odhaduje škodu na 12 až 14 milionů korun. Husy měly za pár dnů skončit jako součást svatomartinského menu.

Letos jde o osmé ohnisko ve velkochovu v Česku, na jižní Moravě jde o první případ. V malochovech se na jižní Moravě objevila tři ohniska v lednu a v únoru. Jde o virus označený H5N1.

„Vedle uhynulých hus chovatelé pozorovali u ptáků příznaky nervového charakteru, které jsou pro ptačí chřipku typické,“ řekl Majer. Kolem ohniska veterináři vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. „V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, která mimo jiné omezí přesuny drůbeže, provedeme soupisy chovů drůbeže a bude zakázáno pořádání hromadných akcí, jako jsou burzy či výstavy ptactva,“ řekl Majer. Nejde ovšem o chov koncentrovaný na jednom místě, ale na více rybnících.

Chřipka se v chovu objevila ve chvíli, kdy byly výkrmové husy připravené k prodeji

„Teď mělo dojít ke zpeněžení. Bohužel dojde i k vybití chovných husí, což je ta nejztrátovější záležitost. Kvůli tomu budeme při přípravě chovu na příští rok ze dvou třetin omezeni,“ řekl Janoštík. Příští rok tak bude podnik chovat jen třetinu plánovaného stavu. Obnova požadované velikosti chovu nepůjde tak rychle, protože husa je plodná až po jednom roce. Pokud příští rok bude mít podnik násadová housata, bude trvat další rok, než budou moct mít potomky. Zda a jakou náhradu dostane podnik od státu, Janoštík zatím netuší, protože chystá potřebné podklady pro zásah veterinářů. A pojištění chovu je podle něj v Česku víceméně nemožné.

Vedle osmi ohnisek v komerčních velkochovech letos veterináři zaznamenali také 27 ohnisek v malochovech drůbeže, což jsou typicky domácí chovy slepic či dalších druhů drůbeže.