Počet obézních dětí v posledních letech narůstá, proto se vědecký tým z Mendelovy univerzity v Brně zaměřil na jejich stravovací chování a vztah k jídlu. Z výsledků vyplývá, že děti s nadváhou a obezitou využívají jídlo jako prostředek k řešení negativních emocí a snadněji se k jídlu nechají zlákat. Výzkum využil dotazníkového šetření a eye-trackingové technologie, která je schopná určit kam a jak dlouho se oči respondenta dívají. Zjištěné výsledky vědci využijí při vytvoření aplikace zaměřené na zdravý životní styl, uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
Na tomto v Česku ojedinělém výzkumu vědci spolupracují s Provozně ekonomickou fakultou MENDELU, Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity a Státním zdravotním ústavem. Výzkum je spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR.
Zkoumali děti v rizikovém věku
Výzkumný vzorek tvořilo 98 participantů ve věku 11–17 let, z toho 53 dětí s obezitou nebo nadváhou z Dětské léčebny ve Křetíně a 45 dětí s normální hmotností z Dětské léčebny v Ostrově u Macochy. Jde o rizikový věk, kdy hmotnost výrazněji narůstá. Zároveň jsou děti už schopné samy za sebe vyplnit psychologický dotazník týkající se jejich stravovacích návyků. Součástí dotazníku byla právě i motivace k jídlu, spojená s emocemi nebo nudou.
Výskyt nadváhy a obezity v ČR je alarmující
V poslední době se výskyt nadváhy a obezity v tuzemsku významně zvýšil. Podle odborníků na výživu má vyšší než normální tělesnou hmotnost více jak 60 procent dospělých, stoupá i počet dětí s nadváhou či obezitou. V roce 2021 mělo vyšší než normální tělesnou hmotnost 26 procent dětské populace ve věkové kategorii 5–17 let, zatímco v roce 1991 to bylo 10 procent.
U obézních dětí převažovala citlivost na negativní emoce
„U dětí s nadváhou a obezitou převažovala vyšší citlivost na negativní emoce, jako jsou smutek, starosti nebo rozrušení. Stejně tak vykazovaly tyto děti vyšší chuť na jídlo v přítomnosti externích podnětů, jako je konzumace jídla ostatními nebo při procházení kolem fastfoodů a cukráren,“ uvedla sociální geografka Dana Hübelová.
Nuda se ukazuje jako hlavní faktor ovlivňující emoční jedení
Ukázalo se, že emoční faktory hrají také významnou roli v chování dětí při jídle. „Tito jedinci častěji konzumují jídlo jako reakci na negativní emoce, například smutek, starosti nebo rozrušení. Nuda se ukazuje jako hlavní faktor, který ovlivňuje emoční jedení nejen u dětí s nadváhou a obezitou, ale také u těch s normální hmotností, a to u třetiny sledovaných dětí. Přesto platí, že emoční jedení je výraznější u obézních dětí, ale může být širším problémem zvládání stresu a emocí u dětí obecně,“ upozornila vědkyně.
Pozor na fastfoody a vůni jídla
Chuť na jídlo také významně ovlivňují vnější podněty, například vůně jídla nebo přítomnost fastfoodu. U dětí s nadváhou nebo obezitou se častěji objevuje chuť k jídlu, pokud vidí jídlo u ostatních nebo jdou kolem stánku s občerstvením. „Tento vzorec chování podporuje myšlenku, že externí podněty mohou u obézních dětí narušovat přirozenou kontrolu hladu, což může přispívat k jejich váhovému nárůstu,“ vysvětlila vědkyně.
Více než třetina obézních dětí kontroluje svůj jídelníček
Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že u dětí s nadváhou a obezitou je vyšší tendence k omezování příjmu potravy ve srovnání s dětmi s normální hmotností. „Zjištění naznačují, že více než třetina těchto dětí dbá na kontrolu svého jídelníčku a téměř polovina se snaží jíst méně po přechozím přejídání nebo alespoň omezit jídlo po večeři. Tyto restrikční praktiky, přestože mají za cíl regulaci hmotnosti, mohou vést k cyklu omezení a následného přejídání, což paradoxně zvyšuje riziko přibírání na váze,“ popsala Hübelová.
Obezita začíná v rodině
„Lékaři podporují tvrzení, že obezita začíná v rodině. Proto cílíme nejen na děti s nadváhou a obézní, ale zejména na jejich rodiny, jelikož hlavně děti v nižším věku nemají možnost si sami nakupovat potraviny a připravovat si jídlo. Obezita je problém, který často bude pokračovat i v dospělosti a bude se spojovat s řadou dalších zdravotních komplikací. Vlastně se zaměřujeme na prevenci zdraví budoucích dospělých,“ upřesnila vědkyně. Z výsledků vyplývá, že intervence zaměřené na zlepšení stravovacích návyků by měly zahrnovat nejen podporu zdravého stravování, ale také rozvoj emoční regulace a zvládání vnějších podnětů.