Vývoj podzimního a zimního počasí dosud na jihu Moravy nepřál výrobě ledového vína. Pro jeho lisování musí teplota klesnout k sedmi stupňům pod nulou, hrozny při lisování nesmí rozmrznout. Ledové víno po Vánocích sbírali pouze ve vinařství Kadubcových v Lipově na Hodonínsku, jiný výrobce jej zatím nevyráběl.

Využili mrazivé dny mezi svátky

„Mráz přišel za pět minut dvanáct, mezi svátky. V opačném případě jsme byli připravení hrozny do konce roku posbírat,“ řekla Lenka Kadubcová. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva potvrdil, že vinařství splnilo podmínky pro výrobu ledového vína. „Jiné vinařství zatím podmínky nesplnilo,“ uvedl Kopřiva. Inspektoři SZPI na sklizeň ledového vína dohlížejí.

Vinař z Břeclavska nechává na keřích půldruhé tuny Tramínu červeného

Hrozny zatím ve vinohradu nechává viset Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku, na některou z vinařských specialit na keřích zůstává 1,5 tuny Tramínu červeného. „Vůbec si nejsem jistý, že je na co čekat. V minulosti už jsme na mráz čekali až do konce ledna, déle to asi nepůjde. Neustále kontrolujeme stav hroznů, pokud bude jasné, že mráz nepřijde, stále je šance z nich vylisovat výběr z cibéb nebo výběr z bobulí,“ podotkl Maděřič.

V Lechovicích hrozny předčasně sklidili kvůli jejich špatnému stavu

Vedení vinařství Vinné sklepy Lechovice původně ještě na konci vinobraní plánovalo nechat ve vinohradu hrozny na ledové i slámové víno, o tři týdny později je ale sklidili. „Bohužel se v průběhu podzimu zdravotní stav hroznů zhoršil natolik, že bylo nutné je posbírat, aby bylo ještě možné z nich víno vylisovat,“ uvedl jednatel Libor Tvarůžek.

Vinaře z Valtic odradila nepříznivá předpověď počasí, vyrobí tak výběr z cibéb

Těsně před Vánoci vzdali čekání na mrazy v Chateau Valtice. Důvodem byla nepříznivá předpověď počasí. „Hrozny měly krásnou cukernatost, bude z nich výběr z cibéb. I tato vína jsou zajímavá, a tak úroda nepřijde nazmar,“ konstatoval ředitel vinařství David Šťastný.

Ledové víno zpracovává minimum vinařů

Nechávat po vinobraní hrozny na keřích a čekat na první velký mráz je totiž riziko – může se zhoršit kvalita hroznů, ohrožuje je například plíseň. Teplota musí klesnout nejméně na sedm stupňů pod nulou i níže, bobulky nesmí rozmrznout ani před lisováním. Kvůli malé výlisnosti hroznů, která se pohybuje okolo 20 procent, patří ledové víno k těm dražším. Stáčí se jen do malých lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru a cena jedné lahvičky obvykle začíná na 350 korunách. Prodává se obvykle až tři roky po vylisování.