Do restaurací a dalších podobných zařízení už letos nebudou chodit dělat kontroly hygienici, ale pouze inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a v některých případech také inspektoři Státní veterinární správy (SVS). Nově je tak dohled nad dodržováním potravinového práva doménou pouze orgánů ministerstva zemědělství, které se o dozor dříve dělilo s ministerstvem zdravotnictví. V tiskové zprávě to uvedli mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý a mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. SZPI kontroluje provozy společného stravování od roku 2015.

Kromě restaurací jde o všechny další provozy veřejného stravování tedy bary, pivnice, vinárny, rychlá občerstvení, cukrárny či stravování na čerpacích stanicích, nikoliv však školní či závodní jídelny. „Sjednocení dozoru a převedení kompetencí ke kontrole na SZPI odstraňuje dříve mnohdy nelogické rozdělení působnosti, kdy stejné požadavky u stejně zaměřených podniků se srovnatelnou mírou rizika dozorovaly různé orgány. Vytváříme tím přehlednější, transparentnější a předvídatelnější prostředí pro spotřebitele i provozovatele,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dozor potravinářské inspekce zahrnuje kontrolu hygienických a mikrobiologických požadavků, bezpečnost potravin, ale zaměřuje se i na kontrolu jakostních požadavků, falšování potravin a pokrmů, případy klamání spotřebitele a celkovou poctivost prodeje. Státní veterinární správa kontroluje živočišné produkty, jako je maso a vnitřnosti, mléko, vejce či med, které se používají následně k přípravě jídel pro konečné spotřebitele. Soustředí se na hygienu skladování živočišných surovin a zjišťuje, zda jsou uvedené suroviny správně označeny, zda nejsou prošlé nebo se nekazí. Kontroluje také doprovodnou dokumentaci k potravinám. „Naopak SVS nepřísluší kontrolovat suroviny rostlinného původu ani hygienu finálních pokrmů či jejich přípravy,“ řekl mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.