Zelený čtvrtek je za dveřmi, a to znamená jediné. „Celé Brno“ vyrazí na Zelené pivo z pivovaru Starobrno, na které se chodí už dlouhou řadu let s cílem oslavit tak velikonoční svátky. Letos Zelený čtvrtek připadá na 17. dubna. Zelené pivo se ale bude pít v celé České republice i na Slovensku, celkem ho bude k dispozici 4 350 hektolitrů, informoval pivovar v tiskové zprávě.

Kromě piva se zeleným zabarvením budou v Pivovarské restauraci a pivnici na Mendlově náměstí v Brně, jako každoročně připraveny doprovodné akce zdarma. Zelené pivo se bude čepovat v restauraci i pivnici od 11:00 hodin. „Centrem hlavního dění se ale stane terasa, kde od 11:00 hodin začíná diskotéka. Další program pak pokračuje odpoledne několika koncerty, od 15:00 vystoupí Lemon&Janait, od 17:00 Reflexy a od 20:00 poprocková skupina Turbo,“ popsala za organizátora akce Ludmila Čechová.

Pro zájemce chystá pivovar i prohlídky s ochutnávkou Zeleného piva

S průvodci se bude chodit každou půlhodinu, zájemci se mohou registrovat na Zelený čtvrtek na recepci pivovaru. Zájem o Zelené pivo s léty neklesá. Vaří se ho přesně tolik, aby se vypilo přes velikonoční svátky. „Zelené pivo už je tradice a velikonoční svátky si bez něj mnozí Brňané nedovedou ani představit. Zpětná vazba je každoročně velmi pozitivní. Lidé si pochvalují i příležitost ochutnat Zelené pivo přímo v ležáckém sklepě pivovaru po exkurzi, které ten den pořádáme zdarma,“ uvedla ředitelka pivovaru Klára Konupčíková.

Po celou dobu své existence se Zelené pivo připravuje podle stále stejné receptury, a to na konci ledna nebo začátku února

Vaří se z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává přesně dávkovaný bylinný výluh, připravovaný přímo v pivovaru. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér.

Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru

Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku.