Více než polovinu tvoří Hibernal, následuje Solaris s 17 procenty a další jako Johanniter, Savilon nebo Malverina, uvedl v tiskové zprávě Mendelovy univerzity v Brně Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty.
"Zájem o dané odrůdy souvisí i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii," uvedl Pavloušek. Podle něj jsou speciálně šlechtěné odolné odrůdy na moravských vinicích už více než 30 let. Nejvíce se uchytil Hibernal, který je pro české prostředí odrůdou registrovanou přes deset let. Víno má charakter Ryzlinku rýnského a réva je odolná proti napadení plísní šedou, plísní révovou a padlím révovým.
"Při pohledu do minulosti se ukazuje, že to byl právě Hibernal, který otevřel cestu piwi odrůd mezi pěstitele a konzumenty vína," uvedl Pavloušek. Nyní jej následují další odrůdy. Z těch vyšlechtěných na Moravě je to Rinot, Savilon, Vesna, Cerason, Mery nebo Sevar. Na Moravě a v Čechách se v poslední době rozšiřuje zejména Savilon, jeho velkou předností je vysoká odolnost k šedé hnilobě hroznů, ty pak vydrží dlouho na keřích a mohou dozrát i v okrajových vinařských oblastech. Ze zahraničních odrůd se nejvíce rozšiřuje Solaris, jehož předností je vysoká odolnost k plísni révy, ranost a také vysoký výnos. "Často se proto využívá pro výrobu burčáku," uvedl Pavloušek.
Podle něj se pěstování těchto odrůd věnuje kolem stovky vinařů v Čechách a na Moravě a jejich počet pravidelně roste. K průkopníkům patří šlechtitel Miloš Michlovský nebo již zesnulý expert na vinařství Vilém Kraus.