Malá část prací na revitalizaci náměstí se podle starosty Bosonoh Milana Sojky uskuteční už letos. „Pak musí proběhnout klasické stavební a územní řízení. Projekt  rekonstrukce Bosonožského náměstí máme připravený na etapy, protože práce na úpravách jsou finančně náročné a nákladné,“ sdělil zpravodajskému portálu BRŇAN bosonožský starosta Milan Sojka.

V současné době se podle projektantky Kateřiny Mičové Polesné v řešeném území nachází nevhodné zpevněné plochy, které nejsou vhodně propojeny a neslouží ke správnému účelu. Před kaplí je plocha, po které jezdí auta, v nevyhovujícím stavu je i zeleň a dětské hřiště. „Nově navržené zpevněné plochy propojují jednotlivé významné prvky náměstí, a to promenádním chodníkem od svatého Floriána, přes nově navržený vodní prvek, pomník padlým, kapli svatého Floriána, kolem školy, k pomníku 
osvoboditelům až ke svatému Janu Nepomuckému. Zpevněné plochy budou doplněny novou zelení a městským mobiliářem,“ uvedla projektantka ve zprávě na webu městské části s tím, že kvůli postupné výstavbě se zpevněné plochy rozdělí na tři etapy, tedy tři stavební objekty.

První etapa řeší prostranství před kaplí a navazující zpevněné plochy, kde bude hlavní pěší trasou zmíněný promenádní chodník. Po druhé straně náměstí se souběžně s ním povede chodník s povrchem z písečného mlatu. Nebudou tam chybět ani stromy, vysazené v zelených kruzích a na ploše najde uplatnění i mobiliář – lavičky, stojany na kola, odpadkové koše.

Multifunkční prostranství za školou a navazující zpevněné plochy spadá podle projektantky do druhé etapy rekonstrukce náměstí. Rovinka za školou se upraví pro kulturní akce a výškový rozdíl ke škole vyrovnají schody. Z druhé strany školy vznikne vstup pro zásobování a schodiště doplní rampa.

A třetí etapou bude hřiště pro děti, odpočinková zóna a navazující zpevněné plochy, kde se například zruší stávající odvodňovací žlab. Stávající hřiště také projde rekonstrukcí a obklopí je plot. Podle starosty by měl být součástí opraveného Bosonožského náměstí i vodní prvek. „Celkem by rekonstrukce náměstí měla přijít na téměř 18 milionů korun.
O peníze jsme požádali město, které je investorem akce,“ doplnil Milan Sojka.