První letošní hrozny určené ke zpracování na burčák začali dnes ráno sklízet ve vinohradu Chateau Valtice – Vinných sklepů Valtice. Jde o velmi ranou odrůdu Augustovskij, kterou vinařství dovezlo ze Slovenska. Sklizeň prvních obvyklejších raných odrůd jako je například Irsai Oliver, začne přibližně za týden, řekl ředitel vinařství David Šťastný. První burčák tak bude k dostání od pátku ve Valticích, běžní prodejci jej budou nabízet až příští týden.

"Augustovskij je stolní raná odrůda, kterou jsme speciálně kvůli burčáku dovezli ze Slovenska. Hrozny této odrůdy dozrávají o týden až deset dní dříve než běžně pěstované první rané odrůdy. Vysadili jsme ji před třemi lety, letos máme první plnohodnotnou sklizeň," uvedl Šťastný.

Hrozny přímo z vinohradu putovaly do lisu, v pátek z nich lidé ochutnají v prodejně vinařství ve Valticích první letošní burčák. Vinařství k jeho úpravě využívá takzvanou flotaci, při níž se z moštu odstraní kaly, což zlepšuje barvu i chuť burčáku. Jinam než do vlastních prodejen vinařství burčák nedodává.

První tradiční odrůdu, Irsai Oliver, bude vinařství sklízet pravděpodobně na začátku příštího týdne. Na sklizeň se chystá i vinař Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny výhradně pro přípravu burčáku. Jeho stánky tak bývají první, které každoročně burčák nabízí.

"Mám v plánu sklízet pravděpodobně v neděli, první burčák bychom tak měli prodávat přibližně ve čtvrtek. Letošní násada vypadá velmi dobře, předpokládám, že s burčákem vydržíme do října," poznamenal Machuča.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna, letos má ale dozrávání hroznů proti předchozím letům mírné zpoždění.