Je jí jednadvacet a působí dojmem křehké dívky. Když však půvabná dlouhovláska začne zpívat a poté vyprávět, běhá z toho mráz po zádech.
„Chodila jsem do školy v Mariupolu a pak jsem odjela do Kyjeva, abych si tam pěvecké a hudební vzdělání rozšířila. Zastihl mě tam začátek války. Zbytek rodiny zůstal v Mariupolu. V Kyjevě jsme museli častokrát do úkrytu nebo do sklepa kvůli raketovému ostřelování a bombardování. Jsem ráda, že jsem to přežila,“ řekla zpravodajskému portálu BRŇAN Daria Marchenko.
Spolu s kamarádkou se proto rozhodly odjet z vlasti sužované ruskou agresí do České republiky. „Chtěli jsme někam, kde bude bezpečno a kde budeme spokojené,“ vysvětlila dívka.
V Kyjevě studovala na Akademii umění muzikálový zpěv. „Školu jsem absolvovala s červeným diplomem. Svoji pěveckou kariéru bych chtěla rozšířit i tady v Česku. Do Brna jsem přijela koncem března. Město se mi moc líbí, protože je podobné Mariupolu. Jsou tu dobří lidé, pěkná architektura a přibližně stejný počet obyvatel,“ vypočítala Daria.
Zpěvačka nakonec sehnala práci v restauraci Bonjour na Veveří ulici v centru Brna. „Culinary Club a Bonjour od začátku války na Ukrajině pomáhá Ukrajincům, které agrese zasáhla. Nejdřív jsme tam vozili humanitární pomoc a vozili jsme odtud lidi k nám do Česka, teď se snažím pomáhat uprchlíkům tady v Brně,“ vysvětlil šéfkuchař Petr Erin Kováč.
Proto začal Ukrajincům poskytovat obědy za zvýhodněnou cenu. „Začali jsme na padesáti korunách, pak jsme to museli zvednout na 70 a kvůli dalšímu zdražení surovin a energií na nynějších 99 korun. Od března jsme takto vydali víc než tři tisíce jídel,“ upřesnil Kováč.
Ten se rozhodl, že ukrajinským uprchlíkům dá práci. „Měl jsem tu v kuchyni paní, která se ale musela vrátit do Charkova. Tak jsem si dal inzerát a během jediného dne mi přišlo přes čtyřicet Ukrajinek, které měly zájem o práci v restauraci. Daria byla velmi aktivní a začala tu umývat nádobí. Ale když jsem ji viděl, tak jsem jí řekl, ať to zkusí jako servírka,“ dodal šéfkuchař.
Marchenko má podle něj sice trochu problém s češtinou, ale velmi rychle se učí. „Rozumí česky a po třech směnách na place si ji všichni hosté chválili. Daria je milá dívka a přinesla do podniku dobrou energii,“ pochvaluje si šéfkuchař.
Podle něj si dívka občas v práci zpívá. „Když jsem ji poprvé slyšel zpívat, tak mi naskočila husí kůže, jaká to byla nádhera. Proto jsme se domluvili, že vystoupí na dobročinném koncertu, který se uskuteční 12. srpna,“ dodal Kováč.