Dlouholetá opora a oblíbená přední členka hereckého souboru Městského divadla Brno Markéta Sedláčková oslaví v pátek 13. ledna 2023 významné životní výročí.

Rodačka z Poděbrad hraje už 30 let v Městském divadle Brno

Herečka, která se narodila v roce 1973 v Poděbradech, vystudovala hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři. Tu úspěšně zakončila absolutoriem v roli Jánošíkovy matky v maturitním představení Malované na skle.

Právě zde ji na začátku 90. let viděl ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, který zrovna hledal herečku pro hlavní roli v hudebním oratoriu Bastard (1993). Nabídl jí angažmá a od té doby je kariéra Sedláčkové spjata s brněnským divadlem.

Čirá barva hlasu a přesvědčivé herecké výkony

„Každý, kdo zažil její zpívání, byl fascinován jemně čirou barvou jejího hlasu, jejími technickými dispozicemi, její schopností zpívat s hereckým výrazem a dát tak patřičně vyznít obsahu. A podobné to bylo i s jejím herectvím. Vždy absolutně přesvědčivá, dokonale při věci, bravurně ovládající jevištní mluvu a s perfektní schopností adaptace své osobnosti na daný charakter kterékoliv své role,“ uvedl Moša.

Její výkony stále zdobí repertoár divadla a Sedláčková zazářila v dlouhé řadě hlavních rolí. „Po celou dobu své herecké kariéry hraje jak v inscenacích činoherních, tak i hudebních, v nichž ztvárňuje jak ženy se složitou povahou a nelehkým životním osudem, tak současně nastudovala také spoustu úloh komických, přičemž ve všech těchto polohách je její provedení vždy zcela suverénní,“ uvedla mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Získala Cenu Thálie

Za nezapomenutelné ztvárnění role květinářky Lízy Ďulínkové v muzikálu My Fair Lady (ze Zelňáku) získala Markéta Sedláčková v roce 1999 Cenu Thálie.

Na stejnou cenu byla nominována i za rok 2020 díky výkonu v roli Donny Sheridanové v legendárním muzikálu Mamma Mia!. Její živelnost a zároveň lidskost, která tryská z role Donny, je totiž již od prvních vteřin na jevišti skutečně nepřehlédnutelná. V jejím podání je Donna silnou a samostatnou ženou, kterou Sedláčková hraje přesvědčivě, věrně a pravdivě.

Hostovala v pražských Bídnících

Kromě svého stálého brněnského angažmá hostovala v roce 2003 v druhém pražském nastudování Bídníků v GoJa Music Hall, a to v roli Eponiny. S tímto muzikálem se pak v roce 2009 setkala opět i v Brně, tentokrát však již v roli Fantine.

Dodnes hraje pestrou škálu rolí

A na jevišti obou scén Městského divadla Brno se dnes stále objevuje jako pečující maminka Pam Lukowská v muzikálové komedii Donaha! (2013), úchvatná Edith Piaf v komorním dramatu Vrabčák a anděl (2015), nezřízená Paní Schubertová v improvizační detektivní komedii Splašené nůžky (2015), vznešená a moudrá Královna Alžběta v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare (2016), oddaně milující Dolly v činoherní inscenaci Anna Karenina (2019), stárnoucí primabalerína Jelizaveta Grushinskaya v muzikálu Grand Hotel (2020), rázná Božka v legendárních Světácích (2021) či rozporuplná účetní Mary Page Marlowová ve stejnojmenném dramatu (2022).

V Pohledu z mostu se ujme role Beatrice

„Nejnověji se na ni můžete těšit v klasickém dramatu Arthura Millera Pohled z mostu, kde se pod vedením režiséra Stanislava Slováka, jenž je současně jejím manželem, se kterým vychovává syna Tadeáše, ujme role Beatrice,“ dodala Vižďová.