Více než sto vzorků kysaného zelí mohli v sobotu ochutnat návštěvníci 19. ročníku Zelofestu v Pohořelicích na Brněnsku. Kromě tradiční vitamínové pochoutky byla v nabídce i zelňačka a bramborové knedlíky se zelím. Ty si dopřál i známý maxijedlík Jaroslav Němec, který jich v soutěži pojídačů spořádal během pouhých 11 minut rovnou desítku.
Zelí, čalamády i kimchi
Lidé nosili zelí do sálu pohořelické radnice už od desáté hodiny dopoledne. „Letos máme 118 vzorků, je to většinou klasické bílé kysané zelí a jsou tam i dva vzorky červeného. Máme tu i čalamády. Udělali jsme také speciální kategorii kimchi, které je dnes moderní. Máme ho osm vzorků, což je nad očekávání, měli jsme z toho trochu strach,“ sdělil zpravodajskému portálu BRŇAN jeden z pořadatelů akce Aleš Saitl.
Asijská pochoutka porotcům chutnala
Do kimči se nikomu z porotců moc nechtělo, tak se do jeho koštování pustil právě Saitl s kolegou. „Musím říct, že špatný tam nebyl ani jeden vzorek,“ usmál se pořadatel.
Zelí bodovali podobně jako víno
Soutěžní zelí hodnotilo pět komisí. Každá z nich vyhodnotila část vzorků a bodování pak poslali dalším komisařům, kteří vybrali finalisty. „Přemýšleli jsme, jak to vůbec hodnotit, aby to bylo objektivní. Nakonec jsme se shodli na dvacetibodové stupnici podobně jako u hodnocení vína. Hodnotíme barvu, vzhled, chuť, vůni a celkový dojem,“ upřesnil Aleš Saitl.
Ochutnávali i zelné lahůdky
Návštěvníci Zelofestu baštili také klasickou zelňačku, zelné pečivo a bramborové knedlíky plněné uzeným masem. K nim se podávalo zelí s osmaženou cibulkou. Moravskou klasiku si dopřálo i pět jedlíků. Mezi nimi nechyběl známý pojídač Jarda Němec. Ten zvládl deset knedlíků v parádním čase – stopky se zastavily na čase 11 minut a jedna vteřina.
Knedlíky se špatně polykají
„Jedlo se to docela těžce, protože bramborové knedlíky se docela lepí a špatně se polykají. Čas byl dobrý vzhledem k tomu, že těch knedlíků bylo kilo a půl,“ byl s odpoledním výkonem spokojený Němec. Ten si přitom dal k obědu kuře a soutěžní nálož ještě zajedl zelím.
Jedl rukama a zapíjel vodou
Rodák z Bystrého u Poličky jedl knedlíky příborem králů a soukal je do sebe rukama. A během úctyhodného výkonu vypil pivní sklenici vody. „Jde o polykání, že to člověk musí protlačit vodou. Měl jsem jí k dispozici půl litru, takže jsem během té doby do sebe naházel dvě kila hmoty,“ vypočítal maxijedlík.
Po dobrotě se jen zaprášilo
Knedlíky se zelím a zelňačku uvařilo šest učňů z Odborného učiliště Cvrčovice z jedenácti kilogramů brambor. A všichni si je pochvalovali. Není tedy divu, že po dvou hodinách už stály kantorky z učiliště nad prázdnou várnicí. „Chutnaly skvěle, takže jsem si to užil,“ dodal Jarda Němec, který pak se svým vzorkem kysaného zelí obsadil pěkné 13. místo.