Právě dnes začínají na Masarykově náměstí v centru Vyškova Velikonoční trhy. Čtyřdenní akci s doprovodným programem předcházelo páteční tradiční zdobení čtyř javorů jarními dekoracemi v okolí morového sloupu. Trhy, kterými radnice oslavuje Velikonoce a připomíná lidové zvyky a tradice, potrvají do 6. dubna.
Děti zdobily stromy svými kraslicemi
Vítání jara ale odstartovalo už v pátek dopoledne zdobením stromů u morového sloupu. „Stal se z toho už takový milý zvyk. Dekorace vyráběly děti z našich mateřských škol, které nám zároveň pomohly i se zdobením stromů. Chceme, aby centrum města pohltila velikonoční atmosféra,“ upřesnil vyškovský místostarosta Josef Kachlík.
Pestrý program trhů
Pestrý program trhů připravila radnice ve spolupráci se školami a městským kulturním střediskem. „V dopoledních hodinách vystoupí děti z mateřských, v odpoledních pak ze základních škol. Chybět nebude cimbálovka, vystoupení skupiny Koňaboj, která se zaměřuje na moravské a slovenské lidové písně v rockovém podání, či anglicky zpívajícího akustického dua IAN, které mělo přijet už na Vánoční trhy. Dvojici tvoří kytarista a violoncellista,“ vyjmenoval místostarosta.
Košíkáři a sedláři ukážou řemeslný kumšt
Zábavný a zároveň naučný program dotvoří například skákací hrad, diskotéka pro děti či ukázky košíkářského a sedlářského řemesla spojené s tvořivými dílničkami pro děti. V pondělí a ve středu odpoledne pak můžou zájemci vyšlapat na radniční věž. Dílničky čekají na nejmenší rovnou i v pondělí od 14 do 17 hodin v Turistickém informačním centru Vyškov.
Nebudou chybět ani tradiční hanácké kraslice
Vyškované nepřijdou ani o tradiční hanácké kraslice. Poslední den trhů v dopoledních i odpoledních hodinách ukáže právě v infocentru učitel Základní školy Letní pole Alois Slezáček, s jakými vzory a motivy se dá při výrobě kraslic pracovat.
Radnice upřednostní trhovce s originální nabídkou
Samotní trhovci nebudou prodávat zboží z vlastních stánků, radnice trvá na zachování jednotného stylu trhů. „Samozřejmě stojíme o trhovce, kteří nabízejí zboží vhodné k začínajícímu jaru a k Velikonocům, zároveň nechybí potravinářské, rukodělné a lokální produkty,“ dodal Kachlík.