Do repertoáru Městského divadla v Brně se po jedenácti letech vrací úspěšná muzikálová komedie Čarodějky z Eastwicku. Představení vycházející ze stejnojmenné knihy a filmu nasbíralo v letech 2007 až 2013 téměř 150 repríz. Obnovené premiéry se odehrají 12. a 13. října na Hudební scéně, přičemž diváci budou svědky návratu původních hvězd, například Petra Štěpána v hlavní roli démonického Darryla Van Horna. Ten za ni dostal prestižní Cenu Thálie.

Muzikál vznikl podle slavné knižní a filmové předlohy

Děj muzikálu vychází z knihy, kterou spisovatel John Updike zasadil do 60. let minulého století do fiktivního městečka Eastwick, a z filmu z roku 1987, v němž si hlavní role střihli Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandonová a Michelle Pfeifferová.

Z filmu vznikl divadelní hit

A právě tento film byl na seznamu, z něhož se rozhodl významný muzikálový producent Cameron Mackintosh vybrat vhodnou látku po svůj další muzikálový titul. Oslovil autorskou dvojici, textaře a libretistu Johna Dempseyho a hudebního skladatele Danu P. Rowea, aby si z nabídky titulů vybrali, a k producentově spokojenosti i autorům padl do oka právě titul Čarodějky z Eastwicku. Muzikál měl premiéru v červenci 2000 v Londýně.

Ďábel svádí tři osamělé ženy

„Muzikálová adaptace Čarodějek z Eastwicku tedy pochází z filmového scénáře a rozvíjí příběh tří na začátku osamělých žen, které si díky svým nadpozemským silám přivolají tajemného Darryla Van Horna, jenž svou ďábelskou nekonformností otřese základy malého města doslova až od základů,“ uvedla dramaturgyně Klára Latzková. Městské divadlo Brno se stalo v roce 2007 teprve čtvrtým divadlem, kde se nový muzikál uváděl, a rázem se stal diváckým hitem, kritika jej označovala za „oslnivý“ a „sexy“ a „oslavu vášnivého života“.

Čarodějnice budou na jevišti létat

A protože si muzikál pohrává s magickými motivy, vyžaduje si jeho divadelní provedení poměrně náročné technické triky. „Naše čarodějnice budou znovu létat,“ poznamenal režisér Stanislav Moša. „Nebojíme se, naopak se těšíme. Pocit, kdy se vznesete nad zem, je krásný,“ uvedla Ivana Vaňková, která se o roli Alexandry podělí se Svetlanou Janotovou V roli Darryla Van Horna se diváci znovu mohou kromě Petra Štěpána těšit na Petra Gazdíka, roli Sukie s Radkou Coufalovou nově nastuduje Andrea Zelová, a postavu Jane s Johanou Gazdíkovou bude hrát Tereza Navrátilová. V roli Felicie se vrátí Lenka Bartolšicová a přidají se k ní Lucie Bergerová nebo Viktória Matušovová, jejím manželem Clydem zůstanou Milan Němec nebo Igor Ondříček.

Někteří herci se vracejí po 17 letech, objeví se však i talentované děti

Ke zcela novému obsazení muselo logicky dojít v případě mladého mileneckého páru, Michaela a Jennifer si zahrají Libor Matouš nebo Rastislav Širila nebo Jakub Mauer a Kristýna Daňhelová nebo Dagmar Křížová. „U role Holčičky pokračujeme ve využívání talentovaných dětských herců vzešlých z Muzikálové školy, a tak se diváci mohou těšit na Karolínu Čtveráčkovou nebo Marii Juráčkovou. Pozorný divák najde i v početné company jména, která se do obsazení této muzikálové komedie vrátí po sedmnácti letech,“ dodala Latzková.