Před nebezpečím utonutí v bezbřehých vodách internetu a sociálních sítí varuje zábavnou i dojemnou formou muzikál Drahý Evane Hansene. V české premiéře jej 21. září uvede Městské divadlo v Brně. K tématům muzikálu patří duševní obtíže náctiletých i další starosti lidí na prahu dospělosti. „Hra přináší na jeviště dobré otázky, které jsou dnes velmi aktuální,“ řekl novinářům Marco Salvadori, jenž spolu s Janem Brožkem nastudoval titulní roli.

Muzikál Drahý Evane Hansene se stal hitem

Muzikál měl premiéru na Broadwayi v prosinci 2016, uvedl dramaturg Miroslav Ondra. Dílo s hudbou a písňovými texty Benje Paseka a Justina Paula a libretem Stevena Levensona se záhy stalo hitem ověnčeným cenami Tony a Grammy, později vznikla knižní i filmová verze. „Muzikál jsme se spolupracovníky viděli na Broadwayi v březnu 2017 a úplně nás to dostalo. Jsem proto rád, že se nám podařilo získat autorská práva,“ upřesnil ředitel divadla Stanislav Moša, který je zároveň režisérem představení.

Student píše dopisy sám sobě, pak se zabije jeho spolužák

Hrdinou příběhu je sedmnáctiletý Evan Hansen, středoškolák, který čelí šikaně a trpí sociální úzkostí a depresí. Od terapeuta dostane za úkol psát sám sobě dopisy. Jeden z nich, nadepsaný slovy Drahý Evane Hansene, se dostane do rukou drsňáka Connora, který o několik dní později zemře vlastní rukou.

Na jevišti se postupně roztáčí kolotoč lží

V Connorově kapse rodiče najdou Evanův dopis, který pak považují za důkaz přátelství chlapců. Evan se cítí trapně a začne Connorovým rodičům vyprávět, co chtějí slyšet, a předstírá, že skutečně byli nejlepšími přáteli. Postupně se roztáčí kolotoč lží v reálném i virtuálním světě a vznikají napínavé i komické situace.

V hlavní úloze alternují Brožek a Salvadori

„Titulní role je extrémně náročná, ve světovém repertoáru hudebních divadel je takových jen málo. Myslím si, že oba herci ji zahrají bez problému,“ řekl Moša. „Je náročná, ale krásná. Díky ní jsem stále sedmnáctiletý kluk,“ doplnil Brožek s tím, že se před představením musí oholit, aby vypadal mladší, než ve skutečnosti je. Marco Salvadori zase uvedl, že hodně trénuje zpěv, se kterým mu pomáhá Lukáš Janota. V dalších rolích se představí Alena Antalová, Dagmar Křížová, Daniel Rymeš nebo Lucie Bergerová.