Slavný český skladatel Leoš Janáček by letos oslavil 170. narozeniny. Brněnské Národní divadlo a TIC Brno mu proto na středu 3. července na piazzettě před Janáčkovým divadlem připravují pořádnou narozeninovou oslavu. Její návštěvníci si užijí celodenní program plný hudby, kultury a zábavy, informovala zpravodajský portál BRŇAN mluvčí TIC Brno Hana Bánovská. V případě nepříznivého počasí se program přesune do divadla Reduta. Vstup na celou akci je zdarma.

Skladatele propaguje projekt Janáčkovo Brno

Víte, že Leoš Janáček je nejhranější český operní skladatel ve světě? A víte, že jeho opery, které pravidelně uvádějí ty nejprestižnější světové operní domy, vznikly v Brně? Salzburg má Mozarta, Bayreuth má Wagnera a Brno má Janáčka. Slavného skladatele podle ředitelky TIC Brno Jany Janulíkové dlouhodobě vnímají jako světový fenomén, proto se brněnská turistická centrála se už několik let věnuje jeho mezinárodní propagaci projektem Janáčkovo Brno.

Cítím vůči Janáčkovi velký dluh, říká Janulíková

„Provozujeme web leosjanacek.eu v několika jazykových mutacích a janáčkovskou stezku po městě, vydáváme také knihy, které vám přístupnou formou představí jeho osobnost a život. Cítím velký dluh vůči Leoši Janáčkovi u nás doma, kde jeho význam a velikost stále ne dost vnímáme a reflektujeme. Přitom jeho díla byla ve své době zjevením, dnešním slovníkem bychom je mohli nazvat jako velmi inovativní. A to je charakteristika, ke které se Brno nadále velmi hlásí. Leoš Janáček má narozeniny a zaslouží si nejen naši pozornost, ale také pořádnou narozeninovou party. Byl to nejen obdivuhodný hudební mistr, ale také člověk, který si užíval života,“ uvedla Janulíková.

Před divadlem bude bohatý program

Před Janáčkovým divadlem bude 3. července od 10:00 probíhat bohatý program. „Těšit se můžete na koncerty, pohodlná lehátka, koktejly a Janáčkův fotokoutek. Proběhne také blahopřání s narozeninovým dortem, který pro Janáčka upeče oceněný podnik projektu Gourmet Brno Zemanova cukrárna a kavárna podle receptu z kuchařky Janáčkovy hospodyně Máři. Ke gratulacím oslavenci se můžete připojit vlastními přáníčky, ze kterých bude na piazzettě vytvořen Janáčkův portrét,“ upřesnila Bánovská. Celá oslava vyvrcholí projekcí inscenace opery Její pastorkyňa z londýnské Královské opery v hvězdném obsazení s Asmik Grigorian, Karitou Mattilou a Nicky Spencem.

Skladatelův památník zpřístupní zadarmo

Turistická centrála v projektu Janáčkovo Brno a současně jako součást letních AutenTICkých prohlídek také připravila speciální narozeninovou procházku od Janáčkova divadla centrem Brna k Památníku Leoše Janáčka, který bude na výroční den přístupný zdarma.

Po Janáčkových stopách vyrazte i s pomocí aplikaci

Pro ty, kteří chtějí vyrazit po Janáčkových stopách dříve, je k dispozici mobilní aplikace Loxper s dvěma janáčkovskými procházkami. Aplikace obsahuje hádanky, hudební ukázky a animace vytvořené pomocí AI technologie a za úspěšné dokončení řešitele čeká odměna. Pokud si lidé trasu projdou do 3. července, můžou se zúčastnit soutěže o knihu receptů Janáčkovy hospodyně Mářina kuchařka nebo o poukaz na vstup do Vodojemů Žlutý kopec.

Z orloje vypadnou speciální kuličky

Přímo na místě oslavy bude v prodeji také narozeninová edice janáčkovských suvenýrů, můžete si pořídit například stylovou tetovačku s obrázky od výtvarnice Venduly Chalánkové. „A malou upomínku si máte možnost odnést i z brněnského časostroje. Každou celou hodinu od 11:00 do 23:00 totiž vypadne z orloje na náměstí Svobody skleněná kulička s hudebním motivem,“ dodala Hana Bánovská.