Brno-sever se stává místem jedinečné spolupráce mezi mezinárodními umělci a místní komunitou. Projekt umělecké Rezidence TIC nabízí zahraničním umělcům příležitost tvořit, reflektovat a interagovat s lokálním prostředím díky pobytu v rezidenčním bytě na Hvězdové 6. Stát letos projekt finančně podpořil dotací z Národního plánu obnovy.

Na projektu se podílí několik institucí

Na projektu se podílí radnice Brna-severu, TIC Brno a nezisková společnost Tripitaka z.s., která spravuje Káznici. Rezidence poskytne zahraničním umělcům nejen prostor pro tvorbu, ale i příležitost pro kulturní síťování s místními kurátory, dramaturgy, umělci a organizátory kulturního života v moravské metropoli.

Umělci přinesou nový pohled na městskou část

„Tento projekt je významným krokem k tomu, aby Brno získalo mezinárodní pověst kulturního centra a místa, které podporuje kreativitu a uměleckou výměnu. Doufáme, že umělci, kteří se jej zúčastní, se inspirují lokálním prostředí, přinesou nový pohled na městskou část a obohatí kulturní život Brna,“ uvedla ředitelka TICu Jana Janulíková.

Mají prostor pro tvorbu a prezentaci svých děl

Rezidence se otevře umělcům, kteří se věnují výtvarnému umění, ale mají přesahy i do dalších oborů, například pohyblivého obrazu, performance, literatury či audia. Podporuje diverzitu a inkluzi umělců z různých kulturních a geografických prostředí. Během dvou až tří týdnů mají rezidenti k dispozici prostor pro tvorbu a prezentaci svých prací, a zároveň navážou nové kontakty s místními komunitami i uměleckými institucemi.

Městská část se zapojila do mezinárodní umělecké sítě

„Rezidence je skvělou příležitostí pro městskou část Brno-sever, aby se zapojila do mezinárodní umělecké sítě a podpořila kreativitu nejen na lokální úrovni. Společné projekty jako tento dávají prostor novým nápadům a mohou být prospěšné jak pro místní obyvatele, tak pro město jako celek,“ dodal místostarosta Brna-severu Martin Glogar (KDU-ČSL).

Kolektiv Szaber připravil výstavu Gryps v Káznici

Prvním výstupem rezidence se stane výstava polského uměleckého kolektivu Szaber při festivalu Faktor K, který se uskuteční v Káznici. „Jejich výstava Gryps je inspirována historií budovy Káznice, její atmosférou a prostředím okolo Cejlu. Gryps je polským výrazem pro „moták“, který ve vězeňské mluvě označuje zprávu předávanou nelegální cestou. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 2. října v 18 hodin,“ řekla mluvčí TICu Hana Bánovská.

Do Brna dorazí další dvě Polky a Maďar

Po kolektivu Szaber se rezidenty stanou umělkyně Dominika Sobolewska a Michalina Kostecka z Polska, následované maďarským umělcem Imreh Sándorem. „Každý z těchto tvůrců přinese do Brna své specifické umělecké zaměření a perspektivu, čímž obohatí kulturní scénu města. Do budoucna se zvažuje otevření rezidence i pro architekty, designéry, sociology či urbanisty, kteří budou pracovat s lokálním prostředím, či navrhovat způsoby řešení specifických problémů spojených s danou lokalitou,“ dodala Bánovská.